„Чаробна меланхолија“ очарала публику града под Букуљом

Народна библиотека «Свети Сава» организовала је 26. маја 2022. године представљање монографије о Неди Арнерић „Чаробна меланолија” аутора и приређивача Аните Панић.

Књига која је изашла у оквиру издавачке делатности Филмског центра Србије, приказује живот једне глумице која је прву улогу добила са само 13 година („Сан“ Пурише Ђорђевића), њен карактер, а забележена су и сведочења њених колега. Током каријере, дуге скоро пола века, одиграла је улоге у четрдест позоришних представа и преко стотину домаћих и страних филмова и телевизијских серија. Њене улоге чине хронологију југословенског филма, јер је Неда Арнерић (1953-2020) последња глумачка хероина која је уз Милену Дравић, Драгана Николића, Бату Живојиновића и Љубишу Самарџића, била највећи симбол филмског платна некадашње државе.

Аранђеловачкој публици, Анита Панић је открила Недину реакцију на сазнање да ће радити монографију о њој, како.је књига настала и како се одлучила да пише о чувеној „Вишњи са Ташмајдана“.

– Назив књиге „Чаробна меланхолија“ потекао је од дефиниције дивног редитеља, Мише Радивојевића, којом је описао Недин карактер. Структурално, у драматуршком смислу, књига је осмишљена у 8 поглавља и 300 фотографија, међу којима је најзначајнији део о филму. Неду сам познавала и приватно и када сам јој саопштила да ћу радити монографију о њој, била је у неверици и питала да ли сам ја сигурна да она заслужује једну такву лепу књигу, што ме је веома изненадило. Нисам могла да поверујем да, иако је говорила четири страна језика, снимала у Италији, Америци, Паризу, добила две пулске Арене, награду у Нишу за животно дело „Павле Вуисић“, да и поред свега тога има запитаност да ли је добра глумица. То је много говорило о њеном карактеру, јер људи који су постигли фасцинантне каријере увек сумњају у себе. Посебно сам била изненађена када ми је рекла да нема нити једну своју фотографију, јер све што је њена мајка скупљала током четири деценије, приликом једне селидбе, „сандук“ који је требао да заврши у архиву Кинотеке, неко је отуђио. У овој књизи, читаоци могу да уоче и једну лепу емоцију да су сви говорили о Неди као врхунској глумици, професионалцу, драгој жени и приступачној особи, која воли људе. Иако је била дива, била је колегијална и није била захтевна, рекла је Анита.

Неда Арнерић је била дипломирани историчар уметности и са великим успехом је водила галерију „Атриум“ у центру Београда, пуних 15 година, реализујући изложбе афирмисаних уметника. У књизи су и сведочења њених колега са којима је сарађивала и делила кадар. Своје импресије изнели су Лордан Зафрановић, Раде Шербеџија, Милан Јелић, Горан Марковић, Бранко Цвејић, Мето Јовановски, Коле Ангеловски, Дејан Караклајић, Милош Радивојевић и Миодраг Брик Кривокапић. Промоција је пропраћена кратким видео-записом сачињеним инсертима из најбољих Нединих филмова и фотографијама из монографије.

За рад на својој трећој биографској књизи, којој су претходиле монографије о Петру Краљу и Милени Дравић, Панић је рекла да имала напоран, стресан и веома леп посао. Позната телевизијска ауторка, писац и документарста, каријеру је почела на Радио Београду. Радећи више од две деценије на Телевизији Београд као телевизијски уредник, сценариста и редитељ, реализовала је преко стотину документарних емисија и филмова, за које је награђивана на међународним фестивалима. Писала је фељтоне, текстове, филмска сценарија, бавила се подуцентским пословима. Члан је Удружења филмских уметника Србије, живи и ради у Београду као слободни уметник.

Монографија о једној од највећих филмских глумица са југословенских простора премијерно је промовисана у Југословенској кинотеци у Београду 7. марта и ушла је у ужи избор за Награду града Београда.

Весна Проковић