Представљање књига Петра Пеце Поповића

Народна библиотека «Свети Сава» организује представљање три наслова новинара, публицисте и рок критичара Петра Пеце Поповића „Пролећа у Топчидеру“, „Трагови у бескрају“ и „Чувар бувље пијаце“.
Збирку Пециних колумни, такозвану Петрилогију, објавила је Књижевна општина Вршац (КОВ) која ове године слави пет деценија постојања. Најлепши музеј у Србији је меморија Петра Пеце Поповића, човека који је цео живот посветио светој уметности музике и који је захваљујући сопственој високој, естетизованој моралности успео да сачува оне ретке вредности, рекла је Сања Домазет.
Kњига „Пролећа у Топчидеру“ (2019) садржи 173 текста о Београду, „Трагови у бескрају“ (2021) 53 сећања на стране и домаће музичаре који су нас напустили, а „Чувар бувље пијаце“ представља место Пециних емотивних успомена.
Рођени хроничар великог времена и легенда рок новинарства Србије и некадашње Југославије, Пеца Поповић, рођен је и одрастао на Дедињу, у породици у којој се слушала квалитетна музика. Студирао је историју уметности, био је новинар Радио Београда, уредник и оснивач бројних листова, главни уредник листова „Џубокс“ и „Рок“. Увек се бавио савременом културом, путовао је по свету, интервјуисао славне личности, а многим, данас познатим музичарима, помогао је да брже изађу из анонимности. Објавио је и „Рокописи“ (2008) и „Бити рокенрол“ са Михајлом Пантићем (2012).
Поред аутора, о књигама говори и Михајло Мика Пантић, универзитетски професор, књижевник, рокер и аутор бројних књига прича, есеја, антологија и огледа. У музичком делу програма учествује Младен Цицовић, кантаутор и песник.
Представљање књига „Пролећа у Топчидеру“, „Трагови у бескрају“ и „Чувар бувље пијаце“ Пеце Поповића је у четвртак, 30. јуна 2022. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.