Промоција књиге “Неда Арнерић: чаробна меланхолија”

Народна библиотека «Свети Сава» организује представљање монографије о Неди Арнерић „Чаробна меланолија” Аните Панић.

Књига је изашла у оквиру издавачке делатности Филмског центра Србије, описује Недин карактер и у 8 поглавља приказује живот једне глумице која је прву улогу добила са само 13 година („Сан“ Пурише Ђорђевића). У њој су и сведочења њених колега. Током каријере, дуге скоро пола века, одиграла је улоге у четрдест позоришних представа и преко стотину домаћих и страних филмова. Њене улоге чине хронологију југословенског филма, јер је Неда Арнерић последња глумачка хероина која је уз Милену Дравић, Драгана Николића, Бату Живојиновића и Љубишу Самарџића, била највећи симбол филмског платна некадашње државе.

Анита Панић, познати телевизијски аутор, писац и документарста, рођена је 1962. године. Њени филмови добијали су награде на многим међународним фестивалима. Са 23 године телевизијског искуства, дошла је на идеју да напише књигу о глумцу Петру Краљу са којим је пословно сарађивала средином деведесетих година, „Краљ“ (Службени гласник, 2013). Затим је настала и друга биографија „Милена Дравић или кључ снова“ (Филмски центар Србије, 2018), а затим и трећа о Неди. Неду Арнерић је добро познавала и била упозната са њеним богатим глумачким стваралаштвом.

Промоција монографије „Неда Арнерић – чаробна меланолија” Аните Панић је у четвртак, 26. маја 2022. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.