Сава Дамјанов – изабрана проза и стваралаштво

Народна библиотека «Свети Сава» организује представљање изабране прозе и стваралачког опуса Саве Дамнјанова, писца, књижевног историчара, есејисте и универзитетског професора.  

Изабрана проза Саве Дамјанова објављена је у оквиру Издавачке куће „Агора“ и садржи четири књиге – „Истраживање савршенства“ (његов први роман из 1983), „Колачи, обмане, нонсенси“ (приче, 1989), „Ремек-делца“ (приче, 2005) и „Историја као апокриф“ (роман-лакрдија овог доказаног ликовног провокатора у којем не остаје дужан лажним моралним вредностима, недодирљивим темама и различитим хијерархијама).

Сава Дамјанов рођен је у Новом Саду (1956). Професор је Историје српске књижевности и Креативног писања на Филозофском факултету у Новом Саду. Приређивао је за штампу дела српских писаца 18, 19. и 20. века, уређивао је многе часописе, библиотеке и антологије (један је од уредника едиције Матице српске „Десет векова српске књижевности“). Објавио је двадесетак књига за тридесет година рада – романе, одабране есеје, књижевно-историјске огледе, есеје, критике. Књиге су му превођене на многе језике и добитник је бројних награда. Његова проза је комплексна, а научни радови перципирају се као књижевни, а не као теоријски текстови.

Промоција књига професора емеритуса Саве Дамјанова и његовог стваралаштва је у среду, 11. маја 2022. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.