Одељење за набавку и обраду књига

Ово одељење брине се о набавци и инвентарисању књига и те послове обавља један библиотекар. Набавка нових књига остварује се на различите начине.

Основни видови набавке су куповина, поклон и размена. Куповина се обавља током целе године, тако да рад у овом одељењу подразумева континуирано информисање о новим издањима. Наравно, Међународни сајам књига у Београду прилика је за куповину највећег броја нових наслова. Обзиром на тешку финансијску ситуацију, важан део набавке представља и поклон грађана. Дуги низ година наши суграђани одазивају се на позиве Библиотеке и поклањају нам своје књиге. Такође, знатан број књига Библиотека добије и од самих аутора и издавача, као и разних друштвених организација и фирми.

Након набавке, свака књига мора да прође обраду, односно да буде инвентарисана и унета у електронску базу података, која постоји још од давне 1995. године. Са поносом можемо рећи да је Народна библиотека “Свети Сава” једна од првих библиотека које су својим корисницима на овај начин пружиле могућност добијања бржих и прецизнијих информација.