Дан сећања на жртве геноцида у установама аранђеловачке Општине

Поводом Националног дана сећања на све жртве фашизма и геноцида који се обележава 22. априла, у оквиру сарадње културних и васпитно-образовних установа Општине Аранђеловац, Народна библиотека „Свети Сава“ у Аранђеловцу је са Музејeм жртава геноцида у Београду организовала пројекције играно-документарних филмова, али и предавања и трибине Биљане Марцојевић, историчара, кустоса и музејског педагога.

У Економско-угоститељској школи „Слободан Минић“, одржани су пројекција играно-документарног филма о српској Ани Франк – „Пето писмо Хилде Дајч“ и предавање на тему «Старо сајмише, пут душегупке», а у Основној школи „Милан Илић Чича“ осмаци су имали прилику да одгледају играно-документарни филм о стрељању ђака у Крагујевцу под називом «Србија већа од страха: Предавање о тишини професора Павловића» и чују предавање на тему „Крвави октобар 1941“. За одрасле, у читаоници Народне библиотеке „Свети Сава“ приређени су пројекција поменутог играно-документарног филма о чувеном професору крагујевачке гимназије и трибинa «Српске хероине бакланских и светских ратова» предавача Биљане Марцојевић.

-Наша одговорност према прошлости лежи у томе да се сећамо и да знамо шта се десило. Настојимо да обиђемо што више установа и школа по Србији и да страдања свих оних због којих ми данас живимо у слободи, отргнемо од заборава. Циљ нам је да умрежимо основне и средње школе, наставнике и професоре историје, као и сродне предмете, а од маја припремамо и обуку за предаваче историје, како би сви били што упућенији у новија истраживања, рекла је Биљана Марцојевић кустос Музеја жртава геноцида.

Историчар, кустос и музејски педагог и наш предавач Биљана Марцојевић, рођена је 1990. године у Чачку. Дипломирала је на Катедри за Историју Југославије на Филозофском факултету Универзитета у Београду 2015. године. Звање мастер историчара стекла је 2016. године на Катедри за Савремену историју. Уписала је докторске академске студије 2021. године на Филозофском факултету, Катедра за савремену историју Универзитета у Београду.

Државни дан сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма посвећен је сећању на Србе, Роме и Јевреје и све друге народе које су страдали у масовним злочинима током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији.

Реализацију предавања омогућили су Министарство културе и Фондација Музеја жртава геноцида.