“Дете је дете, да га волите и разумете”

Поводом Дечије недеље која се обележава сваке године почетком месеца октобра, Народна библиотека „Свети Сава“ припремила је пригодан попуст.

За све ученике основне школе који већ јесу корисници Народне библиотеке „Свети Сава“, од понедељка  4. октобра, до петка 8. октобра 2021. године, важи попуст од 50% за обнову чланарине која истиче у овом периоду, тако да обнова чланарине ове недеље износи 300 динара.

 За новоучлањене Библиотека поклања бесплатне чланарине.

За предшколце и ученике првог разреда, чланарина је увек бесплатна.

Одлажу се радионице за децу и представљање сликовнице ,,Како је Века Вештица заволела бајке“ Ане Драговић Дрљевић

ОБАВЕШТЕЊЕ

Најављене радионице за децу и представљање сликовнице ,,Како је Века Вештица заволела бајке“ Ане Драговић Дрљевић  које је Народна библиотека «Свети Сава»  требало да реализује у сарадњи са Предшколском установом „Дуга“, одлаже се због болести аутора.

Благовремено ћемо вас обавестити о следећим терминима.

Радионице за децу и представљање сликовнице ,,Како је Века Вештица заволела бајке“ Ане Драговић Дрљевић

Народна библиотека «Свети Сава» у сарадњи са Предшколском установом „Дуга“ организује радионице за децу и представљање сликовнице ,,Како је Века Вештица заволела бајке“ Ане Драговић Дрљевић.

Сликовница ,,Како је Века Вештица заволела бајке“ наше суграђанке Ане Драговић Дрљевић која је изашла у оквиру издавачке куће „Креативни центар“ намењена је деци у узрасту од четири до седам година, као и за оне који се упуштају у авантуру читања с децом. Најмлађи ће   

Баку и унуку дели 27 улица, 11 солитера и 49 кућа. Девојчица Нада и бака много воле да се играју и да читају бајке заједно, па бака зато сваког дана путује чак с другог краја града до унуке. Када јој се једног дана на том путу испречи вештица, бака се храбро и домишљато бори с разноразним смицалицама што јој их на путу до унуке приређује вештица и успут је натерала да и сама заволи бајке.

Ана Драговић Дрљевић је рођена 1980. године. Завршила је Факултет политичких наука у Београду, новинарски смер. Писала је за дневне новине, научне часописе и недељнике. Радила је као ПР менаџер и web-уредница Standup.rs, прве организације која је радила на успостављању овог позоришног и сценског правца код нас. Коаутор је књиге Мешовита храна, о здравијем приступу исхрани и прилагођавању традиционалне кухиње и лечења савременом животу. Ауторка је блога Анине цаке, где бележи савете и трикове из свог искуства, као и своје приче. Откад јој се родила ћерка Нева, фокус се пребацио на читање и маштања с дететом, из чега се родила њена прва прича за децу (и одрасле).

Књигу је илустровала Марица Кицушић која је дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду, Одсек примењена графика.

Радионице за децу и представљање сликовнице ,,Како је Века Вештица заволела бајке“ Ане Драговић Дрљевић су уторак, среду и четвртак, 21, 22. и 23. септембра 2021. године у 10 и 10,30  часова  у читаоници Библиотеке.

Стрип радионица “Оживљавам слике речима”

Од Николе Тесле и науке до стрипа

Народна библиотека «Свети Сава» у сарадњи са Основном школом „Свети Сава“ организовала је радионицу о стрипу ,,Оживљавам слике речима“ Бојане Петронијевић.
У радионици су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања. Почетна тачка за израду стрипа је подсећање на живот и рад Николе Тесле. Кроз одломке аутобиографије и његово сећање на детињство за које је истакао да је управо тај период био веома значајан за сагледавање природе и њених законитости. Сваки ученик је добио портрет славног научника који је позиционирао на свој цртеж у одређеном контексту. Ђачки задатак је био да се заврши започета прича цртајући и пишући уз поштовање законитости стрипа. У форми говорних вежби анализирани су њихови радови. Нов метод и начин рада омогућио им је учење кроз игру и врсту изазова да сами осмисле своју причу. Стрип сапада у девету уметност и извор је забаве за све генерације. Међутим он није само забава, то је пре свега уметност, првенствено ликовна, али не може се занемарити ни списатељска уметничка црта, истакла је ауторка радионице.
Бојана Петронијевић је професор српског језика и књижевности у ОШ „Рајак Павићевић“ у Бајиној Башти, а радионица је намењена деци од осам до тринаест година. Циљ радионице је да деца кроз креативне задатке дођу до закључка шта је то стрип, како настаје, на који начин се ти елементи обједињују у целину и зашто је важан као облик културног изражавања.
Циљ радионице је да деца кроз креативне задатке дођу до закључка шта је то стрип, како настаје и на који начин се ти елементи обједињују у целину и зашто је важан као облик културног изражавања. Кроз које су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања.
Радионица је изведена на Међународном фестивалу сликовница ,,Чигра“ у Народном музеју у Зрењанину, у Спортско-културном центру у Пожеги, у Образовно-културном центру у Богатићу, на Међународном фестивалу дечјих и омладинских позоришних представа ДОПС у Јагодини и у оквиру библиотека у Чајетини и на Златибору. 

Весна Проковић

Промоција књиге “Буковик, село које је подигло град” Радомира и Владимира Милошевића

У оквиру Јулских свечаности, у Парку Буковичке Бање, 27. јула 2021. године представљено је најновије издање Народне библиотеке “Свети Сава”, хроника села Буковик под називом “Буковик, село које је подигло град” аутора Радомира и Владимира Милошевића.

Владимир (1978) је наставио и завршио двадесетпетогодишњи истраживачки рад свог оца Радомира (1939-2017). Књигу су посветили својим прецима, потомцима, Буковичанима и Аранђеловчанима и тако дали свима прилику да дођу до нових сазнања.

Пред многобројном публиком говорили су рецензент Борисав Челаковић, председник СМЗ Буковик и привредник Слободан Лаловић и аутор Владимир Милошевић.

У пратећем музичком и културном програму су учествовали Миливоје Лазовић познатији као Лаза свирач, Драгомир Главашевић Драган Главаш, Јована Јеремић и Петар и Димитрије Милошевић.

Историчар Борисав Челиковић истакао је да се о селима не пише много и да је у последњих неколико деценија штампано око 400 хроника.

Промоција романа “И жив и мртав” Ивана Златковића

Народна библиотека «Свети Сава», у сарадњи са Смотром уметности „Мермер и звуци“, представила је најновији наслов завичајног писца Ивана Златковића „И жив и мртав“, која је изашла у оквиру београдске Издавачке куће „Лагуна“.
У четвртом роману насловљеном „И жив и мртав“, објављеном крајем 2020. године, Златковић пише о хајдучији у периоду између два светска рата на простору Аранђеловца и околине. Роман је настао на основу темељно проучених извора о стварним ликовима и догађајима, поткрепљених цитатима из периодике, писаним и визуелним сведочанствима. Јунаци романа су сурови одметници, разбојници и хајдуци, а роман приказује социјалну и културну слику ондашњег друштва.
О књизи је говорио сам аутор Иван Златковић, а промоција је одржана 1. јула 2021. године у 19 часова на Отвореној сцени у парку Буковичке Бање.

Представљена два издања Библиотеке: „Сва лица једнине и множине“ Душана Бањца и „Гараши – хроника села“ Љубомира Ивановића

После дуже паузе, Народна библиотека «Свети Сава» започела је нови циклус промоција представљањем збирке песама Душана Бањца „Сва лица једнине и множине“ и књиге „Гараши – хроника села“ Љубомира Ивановића. Обе књиге наших завичајних писаца, изашле су прошле године у оквиру издавачке делатности Народне библиотеке „Свети Сава“.

Душан Бањац заступљен је у антологијама, песничким збиркама, а аутор је бројних текстова и још три књиге поезије.

Хроника села Гараши које је недавно прославило 300 година постојања, познато као родно место Илије Гаршанина и место одрастања најпознатијег писца српског реализма, Светолика Ранковића изазвала је велико интересовање читалачке публике.

Љубомир Љуба Ивановић дипломирао је на Факултету организационих наука у Београду, а ова обимна хроника резултат је његовог вишегодишњег сакупљања података о селу Гараши које је у саставу аранђеловачке општине.

Представљање књига одржано је 24. јуна 2021. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.

Радно време Библиотеке током васкршњих и првомајских празника

Током васкршњих и првомајских празника Библиотека неће радити од петка, 30. априла до уторка, 4. маја 2021. године.

Први радни дан је среда, 5. мај 2021. године.

Срећни празници!

Светски дан књиге 2021.

Поводом Светског дана књиге који се обележава сваког 23. априла, Народна библиотека „Свети Сава“ припремила је поклон  чланарине за нове кориснике и попуст за старе.

За све постојеће кориснике Народне библиотеке „Свети Сава“, обнова чланарине која истиче тог дана, износи 300 динара. За нове кориснике који до сада никада нису били чланови, чланарина је бесплатна. Ова погодност важи само на Светски дан књиге, у петак, 23. априла 2021. године.

Светски дан књиге и ауторских права који је покренуо УНЕСКО у новембру 1995. године, обележава се сваког 23. априла због симболике датума – 1616. године преминули су Шекспир, Сервантес и Де ла Вега, али је то и датум рођења Шекспира, Набокова и још неких књижевника.

Саопштење Библиотеке поводом Општинског такмичења у рецитовању

Народна библиотека “Свети Сава” у Аранђеловцу је традиционални организатор Општинског такмичења у рецитовању које прошле године први пут није одржано због пандемије. Упркос томе, надали смо се да ћемо ове године успети да организујемо ову лепу манифестацију јер су аранђеловачки рецитатори увек постизали завидне резултате на даљим такмичењима.

Међутим, организатор Окружне смотре рецитатора у Рачи проследио нам је исувише касно допис Центра за културу у Ваљеву, који је са Савезом аматера Србије организатор Републичке смотре рецитатора. У овом допису од 18. марта 2021. године, а који је Народна библиотека „Свети Сава“ добила тек 8. априла 2021. године, налазе се пропозиције свих нивоа такмичења која су ове године, на свим нивоима, у онлајн формату.

Окружна смотра рецитатора у Рачи већ је заказана за 18. април 2021. године. Због свега наведеног, мишљења смо да је време за организацију и школског и општинског такмичења исувише кратко. Поред тога што је ове године такмичење специфично због онлајн формата (што подразумева видео и аудио снимке ученика), за ученике би то био велики напор за благовремену припрему, а за нас организаторе сложен и комплексан посао у тако кратком временском периоду. При томе, треба узети у обзир да наша организација подразумева ангажоваање девет основних и три средње школе.

Стога вас са великим жаљењем обавештавамо да на Окружној смотри рецитатора у Рачи, ове године неће бити представника са подручја аранђеловачке општине.

          Захваљујемо школама на досадашњој изузетној сарадњи и надамо се да ћемо следеће године бити у прилици да наставимо организацију Општинског такмичења рецитатора, с обзиром на то да сада имамо и пропозиције за онлајн формат такмичења.