Сретењска књижевна академија

Народна библиотека «Свети Сава» и Задужбинско друштво „Први српски устанак“ организују Књижевну академију посвећену песнику Драгану Хамовићу, овогодишњем добитнику награде „Одзиви Филипу Вишњићу“.
Поводом Награде коју Задужбинско друштво „Први српски устанак“ из Орашца додељује 24. пут, објављена је збирка песама Драгана Хамовића под називом „Извод из матичне књиге“ која ће овом приликом бити представљена аранђеловачкој читалачкој публици.
Поред аутора, о књизи говори и Никола Маринковић, рецензент.

Награда се у континуитету од 1996. године додељује за родољубиво песништво.

Књижевна академија биће одржана у среду, 13. фебруара 2019. године, у 19 часова, у читаоници Народне библиотеке „Свети Сава“.

Представљање новог сајта Народне библиотеке “Свети Сава”

У години прославе великог јубилеја – 150 година од отварања првог читалишта у граду, Народна библиотека „Свети Сава“ организивала је промоцију свог унапређеног веб-сајта који је израдио Дизајн студио „DeKovach“.

Сајт нуди опште информације о раду Библиотеке, јасно је конципиран и једноставан је за претраживање. Бесплатан је и на услузи је свима који поседују интернет конекцију. Поред претраге нашег фонда, корисницима ће бити приближени сви садржаји Библиотеке. Олакшано је учлањење, биће доступни биографски подаци знаменитих Аранђеловчана, сајт је прилагођен за смарт телефоне и могуће је преузимање књига у електронској форми. Паралелно са новим дизајном вебсајта, покренут је и нови интернет домен под којим се Народна библиотека „Свети Сава“ у Аранђеловцу од сада представља интернет публици – www.nbssa.rs

Аутор и администратор сајтa је визуелни дизајнер Дејан Ковачевић из Дизајн студија „DeKovach“. Специјализован је за дизајн логоа, брандинг, веб дизајн и фотографију. Осмишљавао је и побољшавао резултате многим компанијама широм земље и света својим креативним и хармоничним садржајима. Радио је као графички дизајнер и маркетинг менаџер. Аутор је бројних пројеката и сајтова – Висока школа струковних студија Аранђеловац, Народни музеј у Аранђеловцу, Оптел Телеком, Едукациони центар „Свитац“ и многи други. Захваљујући његовом умећу Народна библиотека „Свети Сава“ биће видљивија на интернету, у свежем и квалитетнијем формату.

Промоција новог сајта и пуштање у рад одржани су 18. јануара 2019. године од 12 часова у Читаоници библиотеке.

Промоција књиге “Од Србије до Србије” Јелене Стојановић Ђорђевић

У оквиру своје издавачке делатности, Народна библиотека “Свети Сава” представила је збирку поезије “Од Србије до Србије” Јелене Стојановић Ђорђевић.
Јелена Стојановић Ђорђевић рођена је у Аранђеловцу, где је радила је као професор српског језика и књижевности. Ово је њена трећа збирка песама.
Поред аутора, о књизи је говорио и Душан Бањац, рецензент.

Промоција је одржана 9. јануара 2019. године у читаоници Библиотеке.

Промоција књиге “Пећина без одјека” Данијеле Вулићевић

У препуној читаоници Народне библиотеке “Свети Сава” представљена је најновија збирка песама “Пећина без одјека” наше суграђанке Данијеле Вулићевић. Збирку песама „Пећина без одјека“ објавила је Издавачка кућа “Вране” из Ниша у октобру ове године.

Поред аутора, о књизи је веома надахнуто говорила и Зорица Ћираковић, проф. српског језика и књижевности, а у музичком делу учествовала је Искра Миленковић.
Промоција је одржана 13. децембра 2018. године.

Представљање приређивачког дела “Српска прича” Немање Девића

Народна библиотека „Свети Сава“ организовала је представљање књиге „Српска прича – сећања из рата и револуције 1941-1945“ приређивача Немање Девића, настале по мемоарима Александра М. Милошевића.

Књига је изашла у оквиру издавачке делатности београдске ИК „Службени гласник“ у уредништву Борисава Челиковића и Милојка Кнежевића и после само неколико месеци, доживела и друго издање. Представља (ауто)биографију официра војске Краљевине Југославије, који се родио на Видовдан 1910. у селу Сараново у Шумадији и који се у родно село први пут вратио после шест деценија, 2002. године. Поживео је скоро сто година па се кроз његову судбину осликала историја српског 20. века. Књига је настала из мемоара и преписке Александра М. Милошевића који је уједно и веома важан извор за историчаре и изучавање Другог светског рата.

Историчар Немања Девић дипломирао је на Филосoфском факултету Универзитета у Београду. Још као матурант објавио је књигу са пописом свих жртава Другог светског рата у једној локалној средини, за шта је 2009. добио награду „Драгиша Кашиковић“. Аутор је студије „Истина под кључем. Доња Јасеница у Другом светском рату“, у коауторству са Срђаном Цветковићем, „Жртве у Зајечарском округу после 12. септембра 1944“, „Смедеревски крај у Другом светском рату, Људи и догађаји“, у издању Института за савремену историју. Аутор је бројних стручних радова.
На промоцији у Аранђеловцу, Немања Девић говорио је о томе како је настало ово дело.
Промоција књиге одржана је 10. децембра 2018. године у 19 часова у Читаоници библиотеке.

Представљање књиге „Алжирска хроника“ Србољуба Манојловића

Народна библиотека „Свети Сава“ у Аранђеловцу, у сарадњи са Друштвом пријатеља Алжира, организовала је промоцију књиге „Алжирска хроника – записи једног дописника“ Србољуба Манојловића.
„Алжирска хроника“ је збирка одабраних дописничких текстова, записа и путописа, дугогодишњег новинара Танјуга, који је, током осам година, извештавао југословенску јавност о многобројним друштвено-политичким и култуним догађајима у овој највећој земљи Африке и арапског света. Известан број текстова први пут се објављује у књизи. Ово вредно новинарско сведочанство говори и о великим изазовима кроз које је прошло алжирског друштво током деведесетих.

Књигу је представио наш земљак, новинар и публициста Србољуб Манојловић.

Промоцију у Аранђеловцу својим присуством увеличао је и амбасадор Алжира Његова Екселенција Абделхамид Шебшуб. Са сарадницима, овом приликом, амбасадор је посетио и председника Општине Аранђеловац, а на промоцији се обратио и аранђеловачкој читалачкој публици.

Поред аутора, о књизи је говорио Златоје Мартинов, књижевник и новинар и Марко Јелић, председник Друштва пријатеља Алжира, a одломке су читали Слободан Манојловић и Весна Проковић.
Промоција књиге јодржана је 6. децембра 2018. године у 18 часова у Читаоници библиотеке.

Концерт гудачког квартета ансамбла “Метаморфозис”

Народна библиотека „Свети Сава“ и Гимназија „Милош Савковић“ организовали су у уторак, 4. децембра 2018. године у 19 часова у сали Гимназије концерт Гудачког квартета ансамбла „Метаморфозис“ чији су чланови из редова Београдске филхармоније – Јелена Димитријевић, Александра Станић, Александра Милановић и Ђорђе Милошевић.

Представљање фотомонографије “Душа Србије – Шумадија и Поморавље”

У Народној библиотеци “Свети Сава” представљена је фотомонографија “Душа Србије – Шумадија и Поморавље” Предрага Цилета Михаиловића и Зорана Петровића. Садржи 250 фотографија културног наслеђа и лепота ових крајева, а у књизи је веома заступљена и Општина Аранђеловац.

Поред аутора , о књизи је говорио и Мирко Демић, књижевник и директор Народне библиотеке “Вук Караџић” из Крагујевца.

Трибина са Снежаном Радојичић – бициклом до Северне Кореје

Снежана Радојичић, писац и номад, путује на бициклу око света од 2011. године. За то време прошла је око 55.000 км и обишла око 40 земаља. Недавно се „опростила“ са Азијом и Океанијом и пре преласка на латиноамерички континент одржаће низ путничких трибина у Србији и региону.

На трибини у Народној библиотеци «Свети Сава» која ће бити одржана у петак, 9. новембра 2018. године у 19 часова, описаће укратко свој Пут, од часа када је рекла „не“ конвенционалном животу, па све до данас. Повод за нови сусрет у Аранђеловцу је објављивање књиге „Северна Кореја – путовање по земљи Ким Џонг Уна”. Снежана је возила седам дана бицикл кроз најзатворенију земљу на свету. Колико је тешко отићи тамо? Да ли је тешко добити визу?
Да ли се може кретати слободно кроз Кореју?
Шта је истина, а што пропаганда?
Како изгледа живот у тој земљи?

Одговоре на ова и друга питања о животу у Северној Кореји можете да сазнате на трибини на којој ће бити приказани и видео записи који нигде до сада нису објављени, нити ће бити доступни на интернету.
На трибини ћете моћи да обезбедите свој примерак путопис-фото-монографије „Северна Кореја – путовање по земљи Ким Џонг Уна“.
Улаз на трибину је слободан.

Представљање књиге “Искушеник” Богдана Максимовића

Народна библиотека „Свети Сава“ организује представљање књиге „Искушеник“ Богдана Максимовића.

Поред аутора, о књизи говори и професор Александра Мишић, рецензент. Одломке из романа чита драмски уметник Александар Матић, а у музичком делу програма учествује виолиниста Александар Васић, ученик петог разреда ОМШ „Петар Илић“.

Представљање књиге „Искушеник“ је у четвртак, 4. октобра 2018. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.