Представљена књига “Биоетика смрти: утилитаризам и православље” Драгана Поповића

У читаоници Библиотеке представљена је књига „Биоетика смрти: утилитаризам и православље” нашег суграђанина, протонамесника Драгана Поповића.
Књига је објављена је у заједничком издању београдског Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске „Каленић“ са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.
Дело представља занимљив и информативан преглед текућих расправа о неким од најважнијих питања биоетике. Настала је као резултат богословског трагања за одговорима на тешка питања у вези са трансплантацијом органа, еутаназијом, можданој смрти, као и утилитаризму Питера Сингера, аустралијског филозофа и биоетичара. Пред многобројном публиком, аутор је истакао православну перспективу ових питања. Рецензенти књиге су проф. др Јован Бабић, протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић и др Миша Ђурковић.

Промоција књиге одржана је 22. децембра 2022. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.

“Новогодишња читаоница” у нашем Дечијем одељењу

Поводом божићних и новогодишњих празника, у Народној библиотеци «Свети Сава» одржавају се радионице „Новогодишња читаоница“, у оквиру које библиотекари читају новогодишње и божићне приче за ђаке првог и другог разреда Основне школе „Милан Илић Чича“.

Прве радионице одржане су 27. децембра 2022. године, а настављају се 28.12. у просторијама Дечијег одељења „Панта Луњевица“.

Представљена збирка прича “Трагови давнине” Ивана Н. Симоновића

Народна библиотека «Свети Сава», у сарадњи са Удружењем истраживача “Трагови”, представила је збирке прича „Трагови давнине” завичајног писца Ивана Н. Симоновића.
Поред аутора, о књизи су говорили Светолик Ч. Лазовић, уредник књиге и председник Друштва гуслара „Карађорђе“ и Владета Коларевић, публициста, а у програму је учествовао и Раденко Рмуш, гуслар.
Промоција збирке прича „Трагови давнине” Ивана Н. Симоновића одржана је 17. новембра 2022. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.

Представљање зборника “Детињство у прошлости и данас… Ко је дете?” Исидора Граорца

У Народној библиотеци «Свети Сава» представљен је зборник „Детињство у прошлости и данас… Ко је дете?” аутора и приређивача проф. др Исидора Граорца.

Поред аутора, о књизи су говорили и проф. др Радомир Арсић, педагог у пензији, Иван Теодосић, протонамесник и Владета Коларевић, публициста.

Промоција зборника одржана је 13. октобра 2022. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.

Представљена књига нашег најмлађег завичајног писца Јована Стајчића

У оквиру Дечије недеље, Народна библиотека «Свети Сава» представила је збирку прича за децу  „Где се крије Туцко Каламуцко“ Јована Стајчића.

Ово је Јованова прва збирка прича у издању Културног – издавачког центра „Српска кућа“ из Пожаревца. Приче је обогатио и својим илустрацијама, а књига садржи приче о селу Врбица, поред Аранђеловца, у коме млади аутор проводи доста времена, као и о свом селу Купинову и очувању и значају природе.   

Јован Стајчић, рођен је 10. септембра 2011. године. Живи у сремском селу Купинову у којем похађа Основну школу „Душан Вукасовић Диоген“. Веома је рано научио да чита и пише. Знатижељан је, воли да истражује, прави разне макете, слика, а “Приче о Врбици” је писао као осмогодишњи дечак.

Пред многобројном публиком и ученицима другог разреда ОШ “Милош Обреновић” из Аранђеловца, промоција је одржана 7. октобра 2022. године у читаоници Библиотеке.

Попуст на чланарину у оквиру Дечије недеље

У оквиру Дечије недеље, наше Дечије одељење традиционално омогућава учлањење основцима од 2. до 8. разреда, са 50% ПОПУСТА НА ГОДИШЊУ ЧЛАНАРИНУ, тј. за само 300,00 динара.

Ова акција важи за нове кориснике, као и оне којима чланарина истиче у периоду од 3. до 9. октобра 2022. године.

За предшколце и ђаке прваке, чланарина је, као и током целе године, бесплатна.

Представљање збирке прича “Кончић у чвор” Дејана А. Милића

Промоција најновијег издања наше Библиотеке, књиге “Кончић у чвор” Дејана А. Милића” одржана је 14. јула 2022. године у читаоници Библиотеке.

Ово је трећа промоција по реду, након два представљања у Београду.

У овој књизи кратке прозе која је настајала читаву деценију, налазе се остављени трагови о људима, сусретима и приликама, које су утицале на аутора. Милић је од свог оца и читаоцима пренео истину, да је памет без срца исто што и „рам без слику“. Према речима критичара, књига је испричана у даху, скоро исповедно, а приче су изникле из свакодневних згода и незгода и ауторове замишљености над животом. Питко и сликовито, Милић читаоца уводи у свет који смо помало заборавили.

Поред аутора Дејана Милића, о књизи су говорили др Немања Девић, историчар и писац, Марина Грујић, правник и првакиња у говорништву и Милан Ковачевић, уредник и власник портала “Урбане стране”. Одломке су читали Омер Петојевић и Нина Милић.

Представљене три књиге Петра Пеце Поповића

Пеца Поповић, новинар, публициста и рок критичар, представио је аранћеловачкој публици своје три књиге – “Трагови у бескрају”, “Пролећа у Топчидеру” и “Чувар бувље пијаце”.

Збирку Пециних колумни, такозвану Петрилогију, објавила је Књижевна општина Вршац (КОВ) која ове године слави пет деценија. Најлепши музеј у Србији је меморија Петра Пеце Поповића, човека који је цео живот посветио светој уметности музике и који је захваљујући сопственој високој, естетизованој моралности успео да сачува оне ретке вредности, рекла је Сања Домазет.

Поред аутора, о књигама је говорио и Михајло Пантић, универзитетски професор и књижевник.У музичком делу програма учествовао је Младен Цицовић, кантаутор и песник.

Промоција је одржана 30. јуна 2022. године у читаоници Библиотеке.

Промоција збирке песама “Једина” Игора Никитовића

У Народној библиотеци “Свети Сава” представљена је прва збирка песама ” Једина” нашег суграђанина Игора Никитовића.

О таленту овог младог завичајног аутора говорио је његов професор српског језика и књижевности Филип Маринковић, а у име издавача Братислав Бата Голић, уредник Културно-издавачког центра “Српска кућа” из Пожаревца.

Стихове је читала Милица Станић, а у музичком делу наступила је Јустина Теодосић.

Промоција је одржана 23. јуна у 19 часова у читаоници Библиотеке.

Промоција романа “Даница” Весне Михаиловић

Народна библиотека «Свети Сава» и Удружење истраживача „Трагови“ организовали су представљање романа „Даница“ Весне Михаиловић.

Аутобиографски роман „Даница“ изашао је у оквиру чачанске ИК „Легенда“, а измењено издање у оквиру издавачке делатности параћинске Књижевно-уметничке асоцијације „Артија“. Говори о тешком положају и животу жене и људи у једном времену који су учесници и носиоци једног тешког традиционалног бремена. Са ове временске дистанце, све изгледа невероватно, али су догађаји истинити. Према речима ауторке, књигу је написала да би њена деца могла да разумеју њу, а она своје родитеље.

Весна Михаиловић живи и ради на Руднику код Горњег Милановца. У слободно време бави се сликарством. Техником пирографије израђује иконе и портрете. Ово је њен први роман.


Поред аутора, о књизи је говорио и Омер Петојевић, песник.

Промоција књиге „Даница“ одржано је 16. јуна 2022. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.