Одржан први фестивал стрипа у граду под Букуљом

Неповољни временски услови, карактеристични за мај месец, допринели су да се први „АР СТРИП ФЕСТ“ који је одржан 25. и 26. маја 2023. године у организацији Народне библиотеке „Свети Сава“, Центра за културу Аранђеловац, Канцеларије за младе Општине Аранђеловац и Туристичке организације Аранђеловца, а под покровитељством локалне самоуправе, прилагоди сталним пљусковима и повинује мајским кишним облацима. Фестивал је ипак окупио бројне љубитеље девете уметности, седам издавача и три стрип цртача, а програм се кроз школу стрипа, радионице, издавачке излоге и трибине прилагођавао задатим условима. Иако је било замишљено да Фестивал буде одржан на отвореном, у поподневним сатима првог дана, сви планирани догађаји са градског трга пресељени су у читаоницу Народне библиотеке «Свети Сава».

Дводневну манифестацију свечано је отворио чувени стрип мајстор, аниматор и илустратор Дарко Перовић (1965), који је иначе рођен у Аранђеловцу и чија је мајка родом из старе мисачке породице Прековић, надомак града под Букуљом. Овом приликом изразио је велико задовољство што је сада и његов родни град на мапи стрип догађаја.

– Ево нас и ето вас, парафразирао је Перовић оснивача града Аранђеловца Милоша Обреновића, отварајући прву манифестацију ове врсте и надајући се да АР Стрип Фест неће бити «изоловани инцидент» већ да ће и потрајати дуги низ година јер Стрип фестивал сваком граду даје посебан зачин.

Фестивал није био у могућности да посети чувени Брана Николић Бранели, у свету стрипа познат и као Дерек Финеган («Нинђа»), Франк Ларами («Док Холидеј»), Реј Колонс, Брандон Ник, Валсин Арб и многи други. Зато је ова жива легенда стрипа, рођена у Аранђеловцу 1936. године као једанаесто дете Јаћима и Радојке, поводом отварања фестивала, својим суграђанима и организаторима послала поруку подршке из Ваљева у којем данас живи.

-Умем да цртам. Умем да пишем. Умем да смишљам. Умем да фантазирам. Али не умем да држим говоре и пригодне поздраве. Зато свака част Фестивалу стрипа у мом родном, незаборавном граду и никад избледелим успоменама на време када сам ходао између Ђуниса и Парка. Ма у којим годинама био и ма у ком месту боравио, ја сам остао у облацима Букуље, на изворима Јешовца, на стазама и клупама парка, на музичким вечерима где сам «лупао» бубњеве уз колеге Живана Сарамандића, Ацу Рељића, Микицу Анића, Сташу Николића, Милана Гуштера, Драгана Јанаћковића… Фестивалу стрипа и свако стрип-добро онима који воле, читају и чувају стрип. И са подножја и са врха Букуље и Венчаца, таласи каишева доброг стрипа нека се сливају у срца младих читалаца и заљубљеника. Стрип одувек и заувек, поручио је Брана, аутор Мије Силеџије и Вампира са Рисоваче, као и Бенџа Косте и десетине других ликова.

Од најављених шест аутора, учествовала су три велика мајстора стрипа, илустрације и анимације – Дарко Перовић, Алекса Гајић и Ивица Сретеновић, који су урадили немогуће и «спасили» планирани фестивалски програм, с обзиром на то да су уметници стрипа и илустрације Сибин Славковић, Бранислав Керац, као и Дејан Стојиљковић, били оправдано спречени да учествују. На радионицама су објаснили како настаје стрип, од чега се почиње, како тече карактеризација ликова и како настаје стрип-анимација. Перовић је показао и поступак прављења стрипа на примеру подизања Првог српског устанка у Орашцу, а најмлађу публику је учио како да размишља и ствара причу.

Поред разноврсне публике која је била најразличитијег узраста, од 7 до 77 година, догађај су посетили и полазници Предшколске установе «Дуга» и ученици аранђеловачких основних и средњих школа. Они млађи, на Фестивал су дошли прерушени у своје омиљене стрип јунаке, па се на градском тргу могла видети галерија ликова из стрипова – Спајдермен, Супермен, Текс Вилер, Загор, Мандрак, Жена-Мачка, Бетмен и многи други.

Од пријављених десет издавача, излагало је седам («Систем Комикс», «Голконда», «300 чуда», „Локомотива“, „Макондо“, „Феникс прес“, «Дарквуд“), а лоше време покварило је ближе упознавање са издавачима. Ипак, у оквиру стрип излога, било је речи о условима на тржишту, тиражима, подухватима, серијалима и едицијама. Поставило се и питање да ли су осамдесете године прошлог века биле «златне године» стрип издаваштва.

Игор Марковић, уредник издавачке куће «Систем Комикс» представио је делатност и наслове овог издавача који од 2001. године објављује стрипове домаћих аутора, албуме наших стрип-мајстора који нису били доступни домаћој читалачкој публици, као и књижевне адаптације.

-На издавачком небу стрипа, места има за све. Волео бих да је продукција већа и да стипови буду јефтинији. Мислим да су златне године стрипа управо данас јер стрипови излазе свакодневно и тешко је испратити шта је све објављено. Осмадесете су по мени биле «златно доба» стрипа у свету појавом аутора који и данас јесу стрип-величине, као што су Мебијус и Ричард Корбен. Мада, о овом питању, многи имају различита гледишта, рекао је Марковић.

Бојан Ризнић из београдске издавачке куће «Голконда» објаснио је да је њихову делатност током пет година постојања препознао добар део публике. «Голконда» је покрила и француску и италијанску и америчку и јапанску школу стрипа, а посебно су поносни на то што је превазиђен дисконтинуитет издања Лунов Магнусовог стрипа који су почели да објављују. Изразио је велико задовољство што је његов родни Аранђеловац организовао овакву манифестацију.

Посебно интересовање изазвале су трибине у оквиру које је публика имала прилику да поставља питања. Првог дана су Марковић, Перовић, Гајић и Сретеновић говорили о стрипу некад и сад. После подсећања на своје стрип почетке, аутори су изнели своја гледишта о деветој уметности. Сложили су се и истакли да стрип аутори имају сличне животне приче – углавном почињу да цртају у раном детињству, морају стално да се образују јер стрип захтева много знања, вештина, читања, учења, познавање историјских прилика и документаристике.

-На ауторском, цртачком и сценаристичком плану, Србија је велесила у односу на једну Француску која има исти број аутора као што имамо ми и која има 300 фестивала стрипа годишње. Занимљиво је да се стрип данас мења јер улази у друге медије и меша се са другим облицима уметности, што млади радо прихватају. Сматрам да сваки цртач стрипа мора својој музи да посвети дневно бар осам сати рада, а у мом случају, стрип нисам бирао ја, већ он мене, закључио је Дарко Перовић.

Ивица Сретеновић је изнео како је развој интернета омогућио равноправно такмичење домаћих и страних стрип мајстора у свету, док је Алекса Гајић истакао значај постојања «Бикић студија» који је омогућио повезивање свих љубитеља и мајстора ове врсте уметности. Поред бројних радионица, другог дана Фестивала представљен је и први део стрипа «Дуге ноћи црне заставе» који је објављен по истоименом књижевном делу Дејана Стојиљковића.   

„АР СТРИП ФЕСТ“ организован је са циљем да се ова уметност приближи млађим генерацијама. Ово је била лепа прилика да се упознају актуелна достигнућа и могућности стрипа, као и људи којима је стрип животни позив. Љубазношћу Банета Керца, његов познати стрип јунак «Били Д Пљуц» постао је заштитни лик аранђеловачог Стрип фестивала.

Весна Проковић

„АР СТРИП ФЕСТ“ 25. и 26. маја 2023.

Народна библиотека „Свети Сава“, Центар за културу Аранђеловац, Канцеларија за младе Општине Аранђеловаци и Туристичка организација Аранђеловца, а под покровитељством Општине Аранђеловац организују први „АР СТРИП ФЕСТ“ 25. и 26. маја 2023. године на градском тргу у Аранђеловцу. Дводневна манифестација „АР СТРИП ФЕСТ“ окупиће љубитеље девете уметности кроз школу стрипа, радионице, издавачке излоге, стрип-трибине и предавања. Отварање фестивала је у четвртак, 25. маја 2023. године у 10 часова.

Четвртак, 25 мај 2023.

10:00Отварање  „АР СТРИП ФЕСТ-а“

11:00 – Школа стрипа (Сибин Славковић)

12:00 – Школа стрипа (Бане Керац)

13:00 – Школа стрипа (Дарко Перовић)

14:00 – Издавачки излог „Forma B“

14:30 -Издавачки излог „Lokomotiva

15:00 – Издавачки излог Najkula

15:30 – Издавачки излог „Makondo

16:00 – Издавачки излог Golconda

18:00 – СТРИП ТРИБИНА

„Приче о стрипу“ (Бранислав Керац, Сибин Славковић и Дарко Перовић)

Петак, 26. мај 2023.

11:00 – Школа стрипа (Алекса Гајић)

12:00 – Школа стрипа (Ивица Сретеновић)

14:00 – Издавачки излог „300 чуда“

14:30 – Издавачки излог Phoenix Press

15:00 – Издавачки излог Darkwood

15:30 – Издавачки излог „Бесна кобила“

16:00 – Издавачки излог System Comics

17:30 – СТРИП ТРИБИНА

Промоција стрипа „Дуге ноћи и црне заставе“ (Ивица Сретеновић, Дејан Стојиљковић и Алекса Гајић)

„АР СТРИП ФЕСТ“ организује се у циљу да се ова уметност приближи млађим генерацијама и да им пружи прилику да упознају достигнућа и могућности стипа као стваралачке форме. Фестивал је и едукативног карактера јер се кроз школе стрипа, радионице, издавачке излоге и трибине, омогућава увид у основе стрипа као једног од уметничких облика изражавања и проширивање знања из ове сфере уметничког стваралаштва. Саставни део фестивала је и сајам стрипских издавача, а своја издања током два дана представиће 10 издавачких кућа. Школа стрипа намењена је свим љубитељима ове врсте уметности, а посебно ђацима који треба да развију ликовну и литерарну писменост.

Велику помоћ у организацији пружио је и Аранђеловчанин Момо Благовчанин, пасионирани љубитељ, познавалац и преводилац стрипа, а љубазношћу Банета Керца, његов познати јунак Били Д Пљуц краси плакат за најаву и заштитни је лик АР Стрип фестивала.

Промоција књиге “И радозналост је убила мачку” Тамаре Ђенадић

У Народној библиотеци «Свети Сава» одржана је промоција збирке прича „И равнодушност је убила мачку“ Тамаре Ђенадић, коју је је прошле године објавила београдска Издавачка кућа „Отворена књига“.

Љубитеље популарне културе и натприродног, ангажоване књижевности, а пре свега класичне кратке приче, књига не оставља равнодушним. Ова несвакидашња збирка од десет прича је први ауторкин наслов и преноси читаоца из оквира реалности у низ крајње нетипичних, а увек непредвидивих фантастичних окружења. Ипак, ово удаљавање од стварности је само привидно. Реч је о својеврсном „апстрохавању“ свакодневнице којем ауторка прибегава, вешто баратајући фантастичним елементима, сатиром и опробаним механизмима приповедања.


Промоција је била изузетно занимљива и интерактивна са публиком, а поред аутора, о књизи је говорио и Петар Николић, уредник издања.


Књига је представљена 27. априла 2023. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.

Дан сећања на жртве геноцида у установама аранђеловачке Општине

Поводом Националног дана сећања на све жртве фашизма и геноцида који се обележава 22. априла, у оквиру сарадње културних и васпитно-образовних установа Општине Аранђеловац, Народна библиотека „Свети Сава“ у Аранђеловцу је са Музејeм жртава геноцида у Београду организовала пројекције играно-документарних филмова, али и предавања и трибине Биљане Марцојевић, историчара, кустоса и музејског педагога.

У Економско-угоститељској школи „Слободан Минић“, одржани су пројекција играно-документарног филма о српској Ани Франк – „Пето писмо Хилде Дајч“ и предавање на тему «Старо сајмише, пут душегупке», а у Основној школи „Милан Илић Чича“ осмаци су имали прилику да одгледају играно-документарни филм о стрељању ђака у Крагујевцу под називом «Србија већа од страха: Предавање о тишини професора Павловића» и чују предавање на тему „Крвави октобар 1941“. За одрасле, у читаоници Народне библиотеке „Свети Сава“ приређени су пројекција поменутог играно-документарног филма о чувеном професору крагујевачке гимназије и трибинa «Српске хероине бакланских и светских ратова» предавача Биљане Марцојевић.

-Наша одговорност према прошлости лежи у томе да се сећамо и да знамо шта се десило. Настојимо да обиђемо што више установа и школа по Србији и да страдања свих оних због којих ми данас живимо у слободи, отргнемо од заборава. Циљ нам је да умрежимо основне и средње школе, наставнике и професоре историје, као и сродне предмете, а од маја припремамо и обуку за предаваче историје, како би сви били што упућенији у новија истраживања, рекла је Биљана Марцојевић кустос Музеја жртава геноцида.

Историчар, кустос и музејски педагог и наш предавач Биљана Марцојевић, рођена је 1990. године у Чачку. Дипломирала је на Катедри за Историју Југославије на Филозофском факултету Универзитета у Београду 2015. године. Звање мастер историчара стекла је 2016. године на Катедри за Савремену историју. Уписала је докторске академске студије 2021. године на Филозофском факултету, Катедра за савремену историју Универзитета у Београду.

Државни дан сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма посвећен је сећању на Србе, Роме и Јевреје и све друге народе које су страдали у масовним злочинима током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији.

Реализацију предавања омогућили су Министарство културе и Фондација Музеја жртава геноцида.

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ИЗРАЖАЈНОМ ЧИТАЊУ

У жељи да код младих негује и развија смисао за леп, јасан, разумљив и изражајан говор

Народна библиотека “Свети Сава” организује Општинско такмичење у изражајном читању за ученике основних школа

            Пропозиције су следеће:

–  Такмиче се ученици од првог до осмог разреда, свако у свом узрасту;

–  За сваки узраст извршен је избор текста који вам достављамо у прилогу овог дописа;

–  Такмичари ће на нивоу једног узраста говорити (читати) исти текст;

–  Свака школа треба да припреми по једног такмичара за први, за други, за трећи и за четврти разред (за млађи узраст), и такође по једног такмичара за пети, шести, седми и осми разред (за старији узраст);

– Комисија коју чине три члана изабраће по једног ученика (I место) који у свом узрасту буде најбоље, најисправније, најизражајније прочитао дати текст, а Библиотека их награђује књигама.

Tакмичење ће бити одржано у читаоници Народне библиотеке «Свети Сава»:

ЗА МЛАЂИ УЗРАСТ:

– у уторак, 09. маја 2023. године са почетком у 10 часова за ученике првог и другог разреда, а у 12 часова за ученике трећег и четвртог разреда.

ЗА СТАРИЈИ УЗРАСТ:

у среда, 10. маја 2023. године са почетком у 10 часова за ученике петог и шестог разреда, а у 12 часова за ученике седмог и осмог разреда.

Молимо вас да узмете учешће на овом такмичењу.

Захваљујемо на сарадњи.

*Текстови се налазе у секцији Такмичења на следећем линку https://www.nbssa.rs/tekstovi-za-opstinsko-takmicenje-u-izrazajnom-citanju/

Књижевни сусрет са Љубивојем Ршумовићем

Поводом Светског дана књиге за децу који се обележава 2. априла, Народна библиотека „Свети Сава“ организује сусрет са књижевником Љубивојем Ршумовићем за основце у среду, 5. априла у великој сали ОМШ „Петар Илић“.

Овом приликом, бард поезије говориће своје стихове кроз интерактиван однос са децом.  

Љубивоје Ршумовић рођен је у Љубишу, на Златибору, 1939. године. Радио је у Радио Београду, у редакцији програма за децу. У Телевизији Београд режирао је и снимио преко шест стотина емисија. Објавио је 103 књиге, углавном за децу. Песме су му превођене на енглески, мађарски, румунски, италијански, бугарски и ромски језик.

Добио је све књижевне награде које се код нас додељују за литературу за децу, као и неколико запажених међународних признања. Ове године, поводом Сретења, добио је и награду за родољубиву поезију „Одзиви Филипу Вишњићу“ за 2023. годину која му је уручена у Народној библотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу.

(Најпознатији су му наслови: Ма шта ми рече, Причанка, Певанка, Још нам само але фале, Вести из несвести, Невидљива птица, Домовина се брани лепотом, Сјај на прагу, Рошави анђео, Зов тетреба, Успон вртовима, Песме уличарке, Северозападни крокодил, Пошто продаш то што мислиш, Опасан сведок, Не вуците ме за језик, Гујина стена, Буквар дечјих права, Три чвора на трепавици, Тајна ледне пећине, Бели пакети, Чини ми се вековима, Кућа са окућницом, Сунчање на месечини, Ујдурме и зврчке из античке Грчке, Заувари, Питер Величанствени, Планирање прошлости, Видовите приче, Вид из Таламбаса, Шумкула у шкрипцу, Фазони и форе).  

Сусрет са књижевником Љубивојем Ршумовићем је у великој салиОсновне музичке школе „Петар Илић“ (некадашњи Дом омладине) у улици Јосипа Грушовника бр. 1 у Аранђеловцу,у среду, 5. априла 2023. године у 12 часова.

Мала школа говорништва

         Народна библиотека «Свети Сава» у сарадњи са београдским Правним факултетом Универзитета Унион организује за средњошколце  (до 24 ученика) Малу школу говорништва.

         У оквиру ове мале школе, предавачи Правног факултета Универзитета „Унион“ у Београду, ће кроз основе и елементе јавног наступа, говорничке услове, вежбе и трикове, дискусију и демонстрацију говора да покажу како треба да се овладава вештином говорења, како да се унапреди говорно изражавања уопште, направи и увежба добар говор, али и како да се стекне самопоуздање у свакодневној комуникацији и отклони трема.

Мала школа говорништва у петак, 31. марта од 14:30 до 17:55 и у суботу, 1. априла од 9:30 до 14  часова у Читаоници библиотеке у Аранђеловцу.

***

„Мала школа говорништва“

Петак, 31.03.2023.

14:30-15:15 – Основе јавног наступа

                          Демонстрације говора

                          Питања и одговори

15:25-16:05 – Елементи јавног наступа

                          Говорник

                          Говорнички услови

                          Питања и одговори

16:15-17:00 – Слушаоци и публика

                          Класични и нови аудиторијум

                          Успостављање добре комуникације са аудиторијумом

17:10 – 17:55 – Говор

                            Елементи говора

                            Како се прави добар говор

                            Како се вежба добар говор

Субота, 01.04.2023.

9:30 – 10:15 – Начин излагања говора

                         Реч – гест – покрет

                         Припремљен и импровизован говор

                         Концепт а не текст говора

10:25 – 11:10 – Трема и отклањање треме

                            Мали говорнички трикови

                            Питања и одговори

11:20 – 12:05 – Односи са јавношћу

                            Кратке изјаве за медије

                            Конференција за штампу

                           Један радни дан портпарола

12:15 – 13:00 – Неформално комуницирање

                            „Битно да се разумемо“

                            Реч и одговорност

13:10 14:00 – Мале говорничке вежбе

                            Снимање изјава

                           Симулација конференције за штампу

                           Питања и одговори

Промоција збирке песама “Сведоци судбине” Велимира Вујановића

Народна библиотека «Свети Сава» организује промоцију збирке Сведоци судбине“ Велимира Вујановића.

У Народној библиотеци “Свети Сава” представљена је прва књига песама нашег суграђанина Велимира Вујановића , објављена у оквиру аранђеловачке издавачке куће „Стварност“. Збирка песама посвећена је јунацима одбране од злочиначке агресије 1999. године. Израз је личног доживљаја и осећања, као и захвалности јунацима са Кошара и Паштрика који нису жалили живот у одбрани отаџбине. Пoговор књизи написао је Владета Коларевић који се осврнуо на Вујановићево песништво и порекло, а рецензент је адмирал Бошко Антић.

Поред аутора, о књизи су говорили Владета Коларевић, публициста и Јелица Швабић, учитељица. Промоција је одржана 23. марта 2023. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.

Промоција књиге „Слонови су криви за све“ Велимира Жуњића

Народна библиотека «Свети Сава» организовала је промоцију нове књиге „Слонови су криви за све“ Велимира Жуњића.
Четврта Жуњићева књига изашла је 2022. године у оквиру београдске издавачке куће „Либерланд арт“. Ово је и први сатирични роман Веље Жуњића за који је предговор написао новинар и књижевник Вања Булић.
Булић је оценио да је Вељин роман „сатирично дело које нуди смех, поуку, али и запитаност када схватимо да смо се ипак на крају смејали сами себи“.
Књижевник Велимир Веља Жуњић рођен је 16. децембра 1979. године у Лајковцу где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Рударско-геолошком факултету у Београду 2004. године
Роман првенац „Шампитица“, објавио је 2012. године, а затим су уследили „Боја твога имена“ (2015) и „Лајковчанка“ (2017). Отац је Данила и Реље и Тањин супруг. Живи и ради у Лајковцу.
У програму је учествовао и воклани солиста и инструменталиста Енес Љајић, на гитари.
Енес је рођен 1978. године у Лазаревцу. Директор је Центра за европске интеграције и председник невладине организације која се бави мањинама. Живи и ствара у Лазаревцу. Пред аранђеловачком публиком извео је низ домаћих хитова (Кемал Монтено, Прљаво казалиште”, “Црвена јабука”, “Бајага и инструктори”).

Предавање о првим српским владаркама и принцезама Др Катарине Митровић

„Девичанске супруге, фаталне жене, предузимљиве прогнанице, страствене осветнице – прве српске принцезе и владарке“ била је тема предавања др Катарине Митровић, које је одржано у нашој Библиотеци.

Историчарка и виши научни сарадник Центра за историјску географију и историјску демографију на Филозофском факултету Универзитета у Београду, Катарина Митровић, говорила је аранђеловачкој публици о три владарке древне Дукље и три принцезе од рода Вукановића, владара Рашке.

Кнегиња Косара представља прототип прве светитељке у српском народу, краљица Јаквинта је прва фатална жена у српској историји и књижевности, кнегиња Десислава је прва српска владарка која је за собом оставила један службени документ, Јелена је једина Српкиња угарска краљица, кнегиња Марија је прва Српкиња чији је лик сачуван на зиду једне цркве у Чешкој, док је Софија, несуђена римско-немачка царица, прва принцеза српског порекла чија су писма сачувана.

Предавање је одржано 9. марта 2023. године у Читаоници библиотеке.