Изложба радова Школе цртања и сликања “Палета” у излогу Библиотеке

У излогу Народне библиотеке “Свети Сава” постављена је пета изложба радова полазника Школе цртања и сликања “Палета” коју води академски сликар Јасна Јелић Обрадовић.

Изложба обухвата радове полазника узраста од 7 до 15 година и траје до краја априла.

Посете предшколаца аранђеловачких вртића нашем Дечијем одељењу

Од 01. до 12. априла, гости Народне библиотеке “Свети Сава” су деца из 12 припремних предшколских група Предшколске установе “Дуга”. Као и сваке године, упознајемо их са Библиотеком, правилима понашања у њој и нашим Дечјим одељењем “Панта Луњевица”. Сви предшколци имају право на бесплатну чланарину.

Аранђеловачким малишанима представљене књиге “Ја сам Акико” Стефана ТићМија и “Авантуре Краљевића Марка” Бранка Стевановића

У оквиру прославе великог јубилеја – 150 година од отварања првог читалишта у граду и поводом Светског дана дечије књиге, у Народној библиотеци „Свети Сава“ представљене су књиге за децу Ја сам Акико“ Стефана Митића Тићмија (Награда „Политикиног забавника“) и „Авантуре Краљевића Марка“ Бранка Стевановића (Награда „Невен“).

Ја сам Акико” је роман који говори о девојчици по имену Акико која не воли границе. На Међународном фестивалу „Трг од књиге“ проглашен је за дечју књигу године, а аутор је добио Књижевну награду Политикиног забавника за 2018. годину.  „Авантуре Краљевића Марка“ су духовите песме за децу о српском јунаку из средњег века. Ова збирка песама је освојила већ пет књижевних награда.

Аутори су у сјајној интеракцији са аранђеловачким малишанима представили своје књиге 5. априла 2019. године у читаоници Библиотеке

Представљена књига “Подвизи и страдања Грофа од Такова” Дејана Михаиловића

У оквиру прославе великог јубилеја – 150 година од отварања првог читалишта у граду и поводом 160 година постојања града Аранђеловца, у Народној библиотеци „Свети Сава“ представљена је књига „Подвизи и страдања Грофа од Такова“ Дејана Михаиловића.

Аутор је аранђеловачкој публици представио портрет знаменитог и контроверзног владара, краља Милана Обреновића. Ова романсирана биографија развејава предрасуде о његовој личности и епохи нудећи читаоцу сплет забавних, нецензурисаних, често и драматичних епизода из једног бурног живота, од доласка на престо после убиства кнеза Михаила 1868. године до смрти у Бечу 1901. године. На промоцији Дејан Михаиловић говорио је о интригантној историјској основи која је послужила за грађу овог изузетног романа, духовитим анегдотама из живота Милана Обреновића, као и уопштено о свим мање познатим детаљима о династији коју је српски народ пожурио да заборави или пак упамти на погрешан начин.

Промоција је одржана 4. априла 2019. године у читаоници Библиотеке.

Резултати Општинског такмичења у рецитовању за ученике средњих школа

Дана 28. марта 2019. године у организацији Народне библиотеке “Свети Сава” одржано је Општинско такмичење у рецитовању за ученике средњих школа.

Учествовало је 18 ученика  из три средње школе.

Награђени на овом такмичењу су:

1. место: Исидора Филиповић, III /1, Гимназија “Милош Савковић”

2. место: Анђела Манојловић, IV/3, Гимназија “Милош Савковић”

                Филип Даниловић, IV/1, Техничка школа “Милета Николић”

3. место: Дејана Савић, II/1, Економско-угоститељска школа “Слободан Минић”

                Милица Маринковић, III /1, Гимназија “Милош Савковић”

Најбољи су награђени захвалницом и књигом и сви су се пласирали на Регионално такмичење, које ће бити одржано у Рачи.

Такмичаре је оцењивала комисија у саставу професора српског језика и књижевности – Биљана Проковић, Сузана Марковић и др Иван Златковић.

Резултати Општинског такмичења у рецитовању за ученике основних школа

Дана 27. марта 2019. године у Народној библиотеци “Свети Сава” одржано је Општинско такмичење у рецитовању за ученике основних школа.

Учествовало је 18 ученика (9 из млађег узраста и 9 из средњег узраста)  из свих 10 основних школа.

 

Награђени на овом такмичењу су:

за млађи узраст (од I до IV разреда)

1. место: Лана Милошевић, IV, ОШ “Љубомир Ненадовић”, Раниловић

2. место: Леонтина Лазаревић, II/2, ОШ “ Милош Обреновић“, Аранђеловац

3. место: Јована Марићевић, III/1, ОШ “Свети Сава”, Аранђеловац

3. место: Магдалена Ћирић, IV/1, ОШ “Славко Поповић”, Даросава

 

за средњи узраст (од V до VIII разреда)

1. место: Наталија Михаиловић, VII/1, ОШ “Свети Сава”, Аранђеловац

2. место: Тања Љесковац, VII, ОШ “Вук Караџић”, Стојник

3. место: Дамњан Ђуровић, VIII/2, ОШ „Илија Гарашанин“, Аранђеловац

Такмичаре је оцењивао жири у саставу професора српског језика и књижевности – Марина Ђурић, Милица Јовановић и Марија Младеновић. Најбољи су награђени захвалницом и књигом и сви су се пласирали на Регионално такмичење, које ће бити одржано у Рачи током априла 2019. године.

 

 

 

Књижевно вече “Ово је земља за нас”

Поводом две деценије од НАТО бомбардовања, у Народној библиотеци „Свети Сава“ одржано је књижевно вече „Ово је земља за нас“.

Током НАТО агресије аранђеловачки Раднички универзитет је у подрумским просторијама Дворане „Парк“ организовао вечери културе под истима називом. Према речима Душана Бањца, једног од организатора тих вечери, најзаслужнији за иницијативу и реализацију ових програма били су Владета Коларевић, Омер Петојевић и Радован Рака Арсенијевић. У знак поштовања према учесницима ових догађаја и ово вече смо назвали именом из тих ратних дана. Највећи број тадашњих учесника појавио се и овим поводом.

У оквиру ове вечери учествовали су аранђеловачки књижевни ствараоци Душан Бањац, Јелена Стојановић Ђорђевић, Омер Петојевић, Владета Коларевић, Љуба Бабовац, Бранка Максимовић, Саша Симоновић, Вера Марковић и Војислав Веселиновић. Током вечери читанису и одломци из публикација Боре Његована, Павла Мартиновића и Николе Симићевића.

Књижевно вече одржано је 25. марта 2019. године.

Промовисана књига “Black light” Миомира Петровића

У аранђеловачкој библиотеци промовисана је књига „Black Light“ или „Црно светло“, најновији наслов једног од најпродуктивнијих српских писаца средње генерације Миомира Петровића. Током своје уметничке каријере, објавио је 20 књига а од тога 14 романа у најпрестижнијим српским издавачким кућама. Девети наслов у Лагунином издању представља метафизички трилер и нека је врста наставка литерарног промишљања које се могло осетити у ранијим Петровићевим делима. Ово је роман о могућој будућности Европе и региона, дистопијска визија једног новог Београда, нове и другачије виђене историје, али је и својеврсни приручник за духовну непослушност, физичку мобилност и непокоравање. Петровић већ трећи пут пише футуристичку причу о страху за будућност Европе. Овом приликом говори о томе како је настало дело о апокалиптичној будућности Европе.

Књига је објављена у оквиру издавачке куће “Лагуна”.

Представљање књиге одржано је 21. марта 2019. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.

Одржана промоција књиге “Крила у мермеру” Снежане М. Вељковић

У Народној библиотеци “Свети Сава” представљена је књига “Крила у мермеру” Снежане М. Вељковић.

Књига “Крила у мермеру” представља романсирану биографију др Јулијане Богићевић, наше суграђанке с почетка двадесетог века. Реч је о истинитој причи о необичној жени која је рођена 1900. године у Аранђеловцу. Била је прва жена декан Медицинског факултета у Београду и зачетник судске (форензичке) медицине. Живот јој се одвијао у сенци четири мушкарца: оца православног свештеника, лекара-професора у чијој установи ради, љубавника емигранта и младог студента вајара. Сводећи животне рачуне, у књизи обнавља најсликовитије призоре из свог живота које прате стварна историјска, политичка и друштвена збивања у Србији и Београду тог доба, али и свој интимни живот, који је дубоко проживљавала и успешно скривала.

О књизи је говорила аутор романа Снежана М. Вељковић, лекар и професор Медицинског факултета, сада у пензији.

Промоција је одржана 5. марта 2019. године у читаоници Библиотеке.

Портал “Види Аранђеловац”

Портал Види Аранђеловац  www.vidiarandjelovac.com креиран је са идејом да свима у Аранђеловцу и шире пружи посебно место на коме могу бити информисани о предстојећим догађајима у граду. Место на коме се уз један клик могу сазнати информације из културног, забавног и спортског живота града.

Али и више од тога. Ту ће се наћи и ауторски тесктови и интервјуи, чији је циљ да нас ближе повежу једне са другима.

Једини критеријум којим се водимо у креирању наших садржаја јесте да они буду у позитивном контексту. Верујемо да у Аранђеловцу има много више лепих и добрих ствари које треба истаћи него оних лоших. То не значи да оних лоших нисмо свесни и да их не видимо, већ да стварамо место које није испуњено њима.

Пројекат Види Аранђеловац је креиран као резултат сарадње између DeKovach дизајн студија и институција и организација града са циљем промоције културних садржаја, вредности и понуде града путем друштвених мрежа и портала.