Додељена награда “Одзиви Филипу Вишњићу” за 2023. годину

Награда „Одзиви Филипу Вишњићу“ за 2023. годину, која се додељује за родољубиво песништво, припала је песнику Љубивоју Ршумовићу из Београда.

Како у Образложењу пише, признање се додељује „за племенит, духовит и игрив лирски исказ ововременог родољубља, које нас узвишеном једноставношћу, пријатељском непосредношћу и сатиричним стиховима учи и опомиње шта је домовина и како се брани и чува ореол слободе, по чему је достојан следбеник славног узора песника буне“.
Одлуку о Награди, коју Задужбинско друштво „Први српски устанак“ из Орашца додељује 28. пут, донео је жири у саставу: академик Матија Бећковић (председник); чланови: академик Милосав Тешић, Драган Лакићевић, др Драган Хамовић и др Иван Златковић. Поводом Наградe објављена је песничка књига Љубивоја Ршумовића Родољубивојеве песме (Орашац, 2023, 172 стр.). Поговор песничкој књизи написала је проф. др Зорана Опачић.


Књижевна академија посвећена овогодишњем лауреату, одржана је 13. фебруара 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу. Поред добитника награде Љубивоја Ршумовића, на академији је говорила и проф. др Зорана Опачић.