Други „АР СТРИП ФЕСТ“

Народна библиотека „Свети Сава“, Центар за културу Аранђеловац, Канцеларија за младе Општине Аранђеловаци и Туристичка организација Аранђеловца, а под покровитељством Општине Аранђеловац организују Други „АР СТРИП ФЕСТ“ 23. и 24. маја 2024. године на градском тргу у Аранђеловцу. Дводневна манифестација „АР СТРИП ФЕСТ“ окупиће љубитеље девете уметности кроз школу стрипа, радионице, издавачке излоге, стрип-трибине и предавања. Отварање фестивала је у четвртак, 23. маја 2024. године у 11 часова.

Четвртак, 23. мај 2024.

11:00 – Отварање  „АР СТРИП ФЕСТ-а“ и дефиле стрип јунака

11:15 – Школа стрипа – Класични стрип (Сибин Славковић, Ивица Сретеновић, Леонид Пилиповић Лео)

13:00 – Школа стрипа – Манга (Сара и Ана Живковић и Нађа Тиодоровић)

15:00 – „Нацртај свог стрип јунака и освој награду“

Петак, 24. мај 2024.

10:00 – Школа стрипа – Манга (Сара и Ана Живковић и Нађа Тиодоровић) – у наставку Трибина „Даме и стрип“ и промоција стрипа „Му“ гост Игор Марковић

12:00 – Школа стрипа – Класични стрип (Сибин Славковић, Ивица Сретеновић, Леонид Пилиповић Лео)

13:00 – Проглашење победника„Нацртај свог стрип јунака и освој награду“

19:00 – Трибина „Сртип кроз генерације“

Учествују: Сибин Славковић, Ивица Сретеновић, Леонид Пилиповић Лео

Саставни део ове манифестације јесте и сајам издавача стрипа, кроз који ће у оквиру Издавачког излога бити представљена делатност осам издавача – „Систем комикс“, „Голконда“, „Локомотива“, „Дарквуд“, „Бесна кобила“, „Форма Б“, „Макондо“ и „Феникс прес“.

„АР СТРИП ФЕСТ“ организује се у циљу да се ова уметност приближи млађим генерацијама. Идеја је да им се пружи прилика да упознају актуелна достигнућа и могућности стипа као стваралачке форме. Фестивал је и едукативног карактера јер се кроз школе стрипа, радионице, издавачке излоге и трибине, омогућава увид у основе овог жанра као једног од уметничких облика изражавања и проширивање знања из ове сфере уметничког стваралаштва. Школа стрипа намењена је свим љубитељима ове врсте уметности, а посебно ђацима који треба да развију ликовну и литерарну писменост.

Љубазношћу Банета Керца, његов познати јунак «Били Д Пљуц» краси плакат за најаву и заштитни је лик АР Стрип фестивала.