Књижевни портрет Новице Телебака – Дани Републике Српске 2018

Поводом манифестације „Дани Републике Српске у Србији 2018“, Народна библиотека „Свети Сава“ у сарадњи са Представништвом Републике Српске организује књижевни портрет Новице Телебака из Требиња.
Новица Телебак је песник и прозаиста из Херцеговине.  Уредник је издавачке делатности у Књижевној заједници “Јован Дучић” из Требиња и председник је СПКД “Просвјета” у Требињу. Пише и објављује прозу. Превођен је на многе језике и добитник је бројних награда. Члан је Удружења књижевника Републике Српске. У Народној библиотеци Требиње ради двадесет година.

Објавио је књиге поезије “Туга се боји ријечи” (1979), “И јасике” (1985), “Вилин кланац” (1987), “Исповијест ситне чељади” (1990), “Каменица” (1998), “Пожар ума” (2000), “Свијећа за Патријарха Павла” (2014), “Сапето небо”(2014), “Е, моја Херцеговино” (2018). Аутор је и приређивач књиге о Алекси Шантићу “О боре стари”. Заступљен је зајденичким књигама: “Ужарено злато”, “Изаткане нити”, “Када се дјеца нису играла рата”, “Чувари звијезда”, “Чекајући повратак Дучићев”. Заступљен је и у више антологија: “Херцеговачки вијенац”, “Кад срце засветлуца” и “Из века в век”. Књиге су му превођене на руски и румунски, а поезија на француски, немачки, италијански и ромски. За поезију је добијао награде: “Мокрањчева награда”, “Песнички крчак”, “Дучићева лира”, ”Друштво писаца Русије”. 

Пројекат под називом „Дани Републике Српске у Србији“ покренут је 2013. године са идејом да се Србији и њеним грађанима представи Република Српска и њени потенцијали, кроз различите програмске активности – да се подстиче размена културних остварења и културне баштине, представљају природне лепоте, туристичка места, угоститељство, кулинарство и вино, презентују инвестиционе могућности, и учвршћује веза између српског народа са обе стране Дрине.

Књижевни портрет Новице Телебака  је у среду, 5. септембра 2018. године у 19 часова у Читаоници библиотеке.