Представљање монографије „Кнез Михаило Обреновић“ Данка Леовца

У години великог јубилеја, 155. година од отварања Првог читалишта у граду под Букуљом, Народна библиотека «Свети Сава» организује представљање монографије „КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ (1823-1868)“ чији је аутор проф. др Данко Леовац.

Прва научна монографија о овом владару објављена је прошле године у оквиру београдске Издавачке куће „Хук издаваштво“ поводом 200 година од рођења најобразованијег српског кнеза 19. века и открива нам детаље из његовог живота. На Сајму књига у Београду, ово дело овенчано је Посебним признањем за допринос у области науке.
Књига прати Кнеза од раног детињства, преко дечијих болести, кроз школовање, прве дипломатске кораке емиграцију и владавину, па све до топчидерске катастрофе. Обилује новим подацима и докуметима и доноси ново виђење једног несхваћеног владара који нас је као друштво задужио на многим пољима, а посебно Београд и Аранђеловац.
Проф. др Данко Леовац, историчар Одељења за историју Филозофског факултета у Београду, рођен је 16. новембра 1986. године у Прибоју, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је, магистрирао и докторирао историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Бави се историјом Србије од 16. до 20. века, аутор је бројних стручних радова, књиге „Србија и Русија за време друге владавине Кнеза Михаила 1860-1868“ (2015) и бројних уџбеника историје. Члан је више струковних и научних група и удружења (Нови Зеланд, Канада, САД, Турска).
Поред аутора, о књизи говори и др Жарко Илић, научни сарадник Филозофског факултета у Београду.

Представљање монографије „Кнез Михаило Обреновић“ је у четвртакак, 23. маја 2024. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.

Други „АР СТРИП ФЕСТ“

Народна библиотека „Свети Сава“, Центар за културу Аранђеловац, Канцеларија за младе Општине Аранђеловаци и Туристичка организација Аранђеловца, а под покровитељством Општине Аранђеловац организују Други „АР СТРИП ФЕСТ“ 23. и 24. маја 2024. године на градском тргу у Аранђеловцу. Дводневна манифестација „АР СТРИП ФЕСТ“ окупиће љубитеље девете уметности кроз школу стрипа, радионице, издавачке излоге, стрип-трибине и предавања. Отварање фестивала је у четвртак, 23. маја 2024. године у 11 часова.

Четвртак, 23. мај 2024.

11:00 – Отварање  „АР СТРИП ФЕСТ-а“ и дефиле стрип јунака

11:15 – Школа стрипа – Класични стрип (Сибин Славковић, Ивица Сретеновић, Леонид Пилиповић Лео)

13:00 – Школа стрипа – Манга (Сара и Ана Живковић и Нађа Тиодоровић)

15:00 – „Нацртај свог стрип јунака и освој награду“

Петак, 24. мај 2024.

10:00 – Школа стрипа – Манга (Сара и Ана Живковић и Нађа Тиодоровић) – у наставку Трибина „Даме и стрип“ и промоција стрипа „Му“ гост Игор Марковић

12:00 – Школа стрипа – Класични стрип (Сибин Славковић, Ивица Сретеновић, Леонид Пилиповић Лео)

13:00 – Проглашење победника„Нацртај свог стрип јунака и освој награду“

19:00 – Трибина „Сртип кроз генерације“

Учествују: Сибин Славковић, Ивица Сретеновић, Леонид Пилиповић Лео

Саставни део ове манифестације јесте и сајам издавача стрипа, кроз који ће у оквиру Издавачког излога бити представљена делатност осам издавача – „Систем комикс“, „Голконда“, „Локомотива“, „Дарквуд“, „Бесна кобила“, „Форма Б“, „Макондо“ и „Феникс прес“.

„АР СТРИП ФЕСТ“ организује се у циљу да се ова уметност приближи млађим генерацијама. Идеја је да им се пружи прилика да упознају актуелна достигнућа и могућности стипа као стваралачке форме. Фестивал је и едукативног карактера јер се кроз школе стрипа, радионице, издавачке излоге и трибине, омогућава увид у основе овог жанра као једног од уметничких облика изражавања и проширивање знања из ове сфере уметничког стваралаштва. Школа стрипа намењена је свим љубитељима ове врсте уметности, а посебно ђацима који треба да развију ликовну и литерарну писменост.

Љубазношћу Банета Керца, његов познати јунак «Били Д Пљуц» краси плакат за најаву и заштитни је лик АР Стрип фестивала.

Радионицe савременог позоришта под називом „У моје време“ ауторке Мирјане Вуковић

Народна библиотека „Свети Сава“ организује радионицe савременог позоришта под називом У моје време. Радионицу води Мирјана Вуковић чија пракса укључује позоришну игру, образовање, језичка знања и више од двадесет година интернационалног искуства и сарадње.

Тема радионице „У моје време“ односи се и на садашњост и на будућност и на прошлост учесника радионице.

„Направићемо одмак од основног значења овог израза, а у случајевима који се тичу омиљених или важних за учеснике ликова из књижевности, личности из историје (ближе и даље), јунаке филмова и слично, позабавићемо се временом на које реферирају. Исто тако, бавићемо се и тамном страном времена: ситуацијама када га губимо, када каснимо или журимо, када не знамо шта радимо и шта се догодило. Начин рада: Физички тренинг се састоји од вежби које развијају перцепцију и концентрацију и усмерене су на рад са партнерима у игри и простор у којем се налазимо.  Понети тренерке. Користићемо објекте и материјале који се тичу теме: текстове које су изговарале изабране личности или ликови, песме које су певали (или могли да певају), личне записе, ствари које носе печат одређеног времена.“ (Мирјана Вуковић, ауторка радионица)

Мирјана Вуковић је похађала женске студије деведесетих у Београду, завршила студије опште лингвистике на Филолошком факултету у Београду, специјализовала Представе на одређеним местима (site-specific theatre) код МАПА-е, Амстердам. Чланица је Магдалена пројекта, интернационалне мреже жена у пожоришту и другим извођачким уметностима. Поставила је изложбу „Коначни вокабулар Свете Живковића“ у вили Здравље у Аранђеловцу, играла у представама на одређеним местима у сарадњи са Дах театром, Си театром (Немачка), Кумулус (Француска), МАПА (Холандија), Џил Гринхалш (Велика Британија). Водила је пројекат транАкција, серију позоришних радионица у седам градова у Србији, предавала руски у основној и средњој школи у Аранђеловцу. Аутор је бројних позоришних радионица, међу којима је и „Преокрет“ у аранађеловачкој Библиотеци.

Радионице ће бити одржане од 15. до 19. априла, од 11 до 14 часова у читаоници Библиотеке.

Више информација и пријаве на бр. телефона: 061 202 61 62 и на имејл info@nbssa.rs .

Представљање књига “Трећа страна плоче” и “Географија расутог срца”

Народна библиотека «Свети Сава» организује представљање новог наслова Петра Пеце Поповића „Трећа страна плоче.

Меморија новинара, публицисте и рок критичара Пеце Поповића је најлепши музеј у Србији, а нова есејистичка књига „Трећа страна плоче“ је четврта у низу из Књижевне општине Вршац (КОВ) под уредничком палицом Михајла Пантића.

Говори о свима онима без којих балкански рокенрол не би био оно што јесте, каква је била музика минулих времена и какав је значај имала у животима људи. У овој књизи разоткрива се и аутор који је не само сведок и учесник догађаја, него и духовни и физички покретач кључних момената и појава у историји рок културе у нашем делу света.

Овом приликом биће речи и о другом новом наслову „Географија расутог срца“ коју је објавио Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ у оквиру Рашких духовних свечаности (2023).

Хроничар великог времена и легенда рок новинарства Србије и некадашње Југославије, Пеца Поповић, рођен је на Петровдан 1949. године на Дедињу где је и одрастао у породици у којој се слушала квалитетна музика. Студирао је историју уметности, био је новинар Радио Београда, уредник и оснивач бројних листова, главни уредник листова „Џубокс“ и „Рок“. Увек се бавио савременом културом. Поред небројених текстова, објавио је и „Рокописи“ (2008), „Бити рокенрол“ са Михајлом Пантићем (2012), „Пролећа у Топчидеру“ (2019), „Трагови у бескрају“ (2021) и „Чувар бувље пијаце“ (2022), а „Трећа страна плоче“ већ је објављена у трећем издању.

Поред аутора, о књигама говори и Михајло Мика Пантић, универзитетски професор, књижевник, рокер и аутор бројних књига прича, есеја, антологија и огледа. У музичком делу програма учествује аранђеловачки бенд „Лустери“.

Представљање књига „Трећа страна плоче“ и „Географија расутог срца“Пеце Поповића је у четвртак, 19. октобра 2023. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.

Литерарни курс за децу „Пронађи своју причу“

Народна библиотека «Свети Сава» организује дечији Литерарни курс „Пронађи своју причу“ за ученике другог и трећег разреда основне школе. Кроз интерактивне радионице које воде Милијана Петровић, учитељица и Ана Драговић Дрљевић, списатељица за децу, полазници Литерарног курса имају прилику да открију књиге, стекну нова сазнања, читају и глуме.

Предвиђене су 4 радионице, сваке суботе у 10 сати у трајању од сат времена. На овом курсу, деца треба да прошире знања, открију занимљиве наслове домаће и светске књижевности, нађу забавну страну лектире, завире у стара и нова издања књига, прошире фонд речи, погађају и сазнају нове речи, да кроз игру упознају структуру приче од увода, преко заплета до разрешења. Ауторке радионице читаће одломке, радиће на јасном изражавању и неговању личног стила и усменом и писменом самопоуздању малишана.

Предвиђени старосни узраст деце је од 8 до 10 година, а пријава је могућа путем телефона 034/712-148 или лично у Библиотеци на позајмном одељењу сваког радног дана од 7,30 до 19,30 часова.

Број учесника је ограничен, а за учешће је потребно да родитељи пре почетка прве радионице попуне формулар у Библиотеци.

Прва, у низу радионица, је у суботу 14.10.2023. у 10.00 часова  у Читаоници библиотеке у Аранђеловцу.

Трибина “КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ – владар, реформатор, мецена“ проф. др Данка Леовца

У оквиру прославе Дана града под Букуљом, Народна библиотека «Свети Сава» организује предавање на тему КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ – владар, реформатор, мецена“ проф. др Данка Леовца, a повод је и 200 година од кнежевог рођења.

Најелоквентинији владар тадашње Европе и најобразованији српски кнез 19. века, Михаило Обреновић (4/16. септембар 1823 — 29. мај/10. јун 1868) био је кнез Србије у два наврата – први пут од 1839. до 1842. када је збачен са власти и други пут од 1860. до 1868. године када је убијен у атентату на Кошутњаку. Родио се у Крагујевцу и био је најмлађе дете кнеза Милоша Обреновића и кнегиње Љубице, а браћа и сестре су му били Милан, Тодор, Марија, Габријела, Савка (Јелисавета) и Петрија. Личност кнеза Михаила везана је за наш град. На његову иницијативу, подигнут је симбол нашег града „Старо здање“ за који је кнез подигао кредит, али завршетак изградње није дочекао.

О чувеном кнезу, говори врстан познавалац српске историје 19. века. Проф. др Данко Леовац, историчар Одељења за историју Филозофског факултета у Београду, рођен  је 16. новембра 1986. године у Прибоју, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је, магистрирао и докторирао историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Бави се историјом Србије од 16. до 20. века, аутор је бројних стручних радова, књиге „Србија и Русија за време друге владавине Кнеза Михаила 1860-1868“ (2015), научне монографије о Кнезу Михаилу и бројних уџбеника историје. Члан је више струковних и научних група и удружења (Нови Зеланд, Канада, САД, Турска). 

Трибина посвећена Кнезу Михаилу Обреновићује у понедељак, 24. јула 2023. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.

Трибина “Свет у 21. веку”

Народна библиотека „Свети Сава“ организује трибину „Свет у 21. веку“, а предавачи ће да покушају да одговоре из углова својих професија на бројна питања која се намећу.

Колико се свет променио и шта нам је донео продор нових технологија, интернета, какви су међуљудски односи, како брзина и мноштво информација утиче на наше здравље, које су предности, а шта су мане новог доба.

 О овим темама говоре:  

  1. Академик проф. др Вишеслав Крсмановић, социолог,
  2. Проф. др Стојан Раденовић, математичар, народни посланик и наш најцитиранији научник у свету,
  3. Академик проф. др Миљко Ристић, кардиохирург и универзитетски професор и
  4. Академик проф. др Зорица Сарах Митић, сц. медицине, анестезије и реанимације, психофизиолог, писац и преводилац

Трибина је у четвртак, 29. јуна у 18 часова у Читаоници Народне библиотеке „Свети Сава“.

Представљање књиге “Вир” Младена Цицовића

 Народна библиотека «Свети Сава» организује промоцију прве збирке прича „Вир“ Младена Цицовића.

После три књиге песама, наш млади сурађанин објавио је прву књигу прозе у оквиру Едиције Савремени београдске издавачке куће „Словенско слово“. „Вир“ је дело о стварању и нестајању у вртлогу живота и не може се два пута исто прочитати. Представља мозаик кратких прича који, да би дао комплетну слику о судбини једне породице, захтева од читаоца да у вир убаци и своју машту, успомене, суд и одлуке као везивно ткиво. А према речима рецензената, једном увучен у вир, читалац из њега не може да изаће исти.

Младен Цицовић, рођен је на Видовдан, 28. јуна 1990. године у Аранђеловцу, где је завршио основну школу и Гимназију „Милош Савковић“. Дипломирао је на Вишој туристичкој школи у Београду и стекао звање струковног инжењера информатике. Гитару свира од своје десете године, а касније почиње и да пева и свира клавир и усну хармонику. Од средње школе, свира, пева и наступа широм Србије са бројним бендовима. Аутор је три збирке песама „Испред очију – Иза очију“ (2012), „Семенка пије све“ (2015) и „Звиждук из костију“ (2020) од којих су последње две објављене у издању наше Библиотеке.

Овом приликом, Младен Цицовић говориће о свом новом наслову уз музицирање на гитари које треба да буде крунисано и првим музичким албумом.

Промоција збирке прича „Вир“ Младена Цицовића је у четвртак 22. јуна 2023. године у 19 часова у читаоници Народне библиотеке „Свети Сава“.

„АР СТРИП ФЕСТ“ 25. и 26. маја 2023.

Народна библиотека „Свети Сава“, Центар за културу Аранђеловац, Канцеларија за младе Општине Аранђеловаци и Туристичка организација Аранђеловца, а под покровитељством Општине Аранђеловац организују први „АР СТРИП ФЕСТ“ 25. и 26. маја 2023. године на градском тргу у Аранђеловцу. Дводневна манифестација „АР СТРИП ФЕСТ“ окупиће љубитеље девете уметности кроз школу стрипа, радионице, издавачке излоге, стрип-трибине и предавања. Отварање фестивала је у четвртак, 25. маја 2023. године у 10 часова.

Четвртак, 25 мај 2023.

10:00Отварање  „АР СТРИП ФЕСТ-а“

11:00 – Школа стрипа (Сибин Славковић)

12:00 – Школа стрипа (Бане Керац)

13:00 – Школа стрипа (Дарко Перовић)

14:00 – Издавачки излог „Forma B“

14:30 -Издавачки излог „Lokomotiva

15:00 – Издавачки излог Najkula

15:30 – Издавачки излог „Makondo

16:00 – Издавачки излог Golconda

18:00 – СТРИП ТРИБИНА

„Приче о стрипу“ (Бранислав Керац, Сибин Славковић и Дарко Перовић)

Петак, 26. мај 2023.

11:00 – Школа стрипа (Алекса Гајић)

12:00 – Школа стрипа (Ивица Сретеновић)

14:00 – Издавачки излог „300 чуда“

14:30 – Издавачки излог Phoenix Press

15:00 – Издавачки излог Darkwood

15:30 – Издавачки излог „Бесна кобила“

16:00 – Издавачки излог System Comics

17:30 – СТРИП ТРИБИНА

Промоција стрипа „Дуге ноћи и црне заставе“ (Ивица Сретеновић, Дејан Стојиљковић и Алекса Гајић)

„АР СТРИП ФЕСТ“ организује се у циљу да се ова уметност приближи млађим генерацијама и да им пружи прилику да упознају достигнућа и могућности стипа као стваралачке форме. Фестивал је и едукативног карактера јер се кроз школе стрипа, радионице, издавачке излоге и трибине, омогућава увид у основе стрипа као једног од уметничких облика изражавања и проширивање знања из ове сфере уметничког стваралаштва. Саставни део фестивала је и сајам стрипских издавача, а своја издања током два дана представиће 10 издавачких кућа. Школа стрипа намењена је свим љубитељима ове врсте уметности, а посебно ђацима који треба да развију ликовну и литерарну писменост.

Велику помоћ у организацији пружио је и Аранђеловчанин Момо Благовчанин, пасионирани љубитељ, познавалац и преводилац стрипа, а љубазношћу Банета Керца, његов познати јунак Били Д Пљуц краси плакат за најаву и заштитни је лик АР Стрип фестивала.

Представљање књиге “Ружа под ледом” Мирка Демића

Народна библиотека «Свети Сава» организује промоцију књиге „Ружа под ледом“ – Мирка Демића.
Роман од прича, како стоји у поднаслову овог дела, садржи педесет приповести уоквирених легендом о почетку породичног „Постања“, посвећених животу ауторових сународника из Хрватске. Демићев роман о свету детињства и успомена, саткан језиком изгубљеног завичаја, објављен је ове године у издању београдске Издавачке куће „Лагуна“, а први пут пре две године у издању Српског културног друштва „Просвjета“ у Загребу.
Романописац, приповедач, есјиста и драмски писац, Мирко Демић, рођен је 1964. године у Горњем Класнићу код Глине. Аутор је бројних књига којима се сврстао међу најзначајније српске прозаисте на почетку 21. века. Књижевним и пиблицистичким радом бави се од 1990. године. Пише прозу, есеје и приређује. Добитник је најцењенијих књижевних признања – „Андрићеве награде“ (2008), „Дејан Медаковић“ (2010), „Ђура Даничић“ (2013), „Меша Селимовић“ (2016), „Мирослав Дерета“ (2018), „Бранислав Нушић“ (2018). Приредио је књиге Милана Будисављевића, Милана Прибићевића, Станислава Кракова и многих других заборављених аутора. Од 2002. до 2011. године био је главни уредник часописа “Кораци”, а данас је директор Народне библиотеке „Вук Караџић” у Крагујевцу. Члан је Српског књижевног друштва. Од 1995. године живи у Крагујевцу.
Поред аутора, о књизи говори и Татјана Јанковић, књижевник, преводилац, библиотекар и уредник.

Представљање књиге „Ружа под ледом“ – Мирка Демића је у четвртак, 11. маjа 2023. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.