На фотографији је Сретен Божић Вонгар (лево) и Борис Трбић (десно)

Борис Трбић о сликарима, књигама, Сретену Божићу Вонгару и филмовима

Народна библиотека „Свети Сава“ организује представљање стваралаштва Бориса Трбића и књиге „На крају алеје липа – триптих о последњим данима“ (2022) коју је Трбић објавио са Јеленом Туцаковић.

Књига говори о судбинама Данице Јовановић, Саве Шумановића и игумана Рафаила Момчиловића, троје српских сликара, који су страдали у репресалијама над становништвом окупираног Срема у Првом и Другом светском рату.

Овом приликом, Трбић ће говорити и о сусретима и разговорима са својим суграђанином из Мелбурна, Сретеном Божићем Вонгаром (Горња Трешњевица, 1932), својој културној продукцији и истраживачкој специјалности-блиско-источном филму и кинематографији мањих земаља које су у сличној продукцијској позицији као и Србија, као и о серији разговора са

Борис Трбић (1966) је одрастао у Југославији и Јужној Америци. Београдски ФДУ уписао је са 16 година као један од најмлађих студената у историји катедре за драматугију. После награда за публицистику и радио драму и рада у Позоришту на Теразијама, отишао је у Мелбурн (Аустралија) у којем живи и ради скоро три деценије. Магистрирао је документаристику, докторирао на тему палестинског филма и двадесетак година ради као предавач у мелбурншким филмским школама и Универзитету Свинбурн. Косценариста је филмова Горана Радовановића „Чекајући Хандкеа“ и „Случај Макавејев или Процес у у биоскопској сали“, радио је на аустралијским кратким филмовима, објавио је неколико књига („Било једном на Блиском Истоку“, „Лука у манастирима“…). Објавио је бројне текстове о филму у аустралијским, америчким, српским и корејанским магазинима. Ради на два подкаста „Љубав је хладнија од филма“ и „Мишоловка“.

Представљање стваралаштва Бориса Трбића, књиге „На крају алеје липа“ и ауторовим сусретима са Вонгаром je у четвртак, 14. септембра 2023. године у 19 часова у Читаоници библиотеке.

Трибина “КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ – владар, реформатор, мецена“ проф. др Данка Леовца

У оквиру прославе Дана града под Букуљом, Народна библиотека «Свети Сава» организује предавање на тему КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ – владар, реформатор, мецена“ проф. др Данка Леовца, a повод је и 200 година од кнежевог рођења.

Најелоквентинији владар тадашње Европе и најобразованији српски кнез 19. века, Михаило Обреновић (4/16. септембар 1823 — 29. мај/10. јун 1868) био је кнез Србије у два наврата – први пут од 1839. до 1842. када је збачен са власти и други пут од 1860. до 1868. године када је убијен у атентату на Кошутњаку. Родио се у Крагујевцу и био је најмлађе дете кнеза Милоша Обреновића и кнегиње Љубице, а браћа и сестре су му били Милан, Тодор, Марија, Габријела, Савка (Јелисавета) и Петрија. Личност кнеза Михаила везана је за наш град. На његову иницијативу, подигнут је симбол нашег града „Старо здање“ за који је кнез подигао кредит, али завршетак изградње није дочекао.

О чувеном кнезу, говори врстан познавалац српске историје 19. века. Проф. др Данко Леовац, историчар Одељења за историју Филозофског факултета у Београду, рођен  је 16. новембра 1986. године у Прибоју, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је, магистрирао и докторирао историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Бави се историјом Србије од 16. до 20. века, аутор је бројних стручних радова, књиге „Србија и Русија за време друге владавине Кнеза Михаила 1860-1868“ (2015), научне монографије о Кнезу Михаилу и бројних уџбеника историје. Члан је више струковних и научних група и удружења (Нови Зеланд, Канада, САД, Турска). 

Трибина посвећена Кнезу Михаилу Обреновићује у понедељак, 24. јула 2023. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.

Трибина “Свет у 21. веку”

Народна библиотека „Свети Сава“ организује трибину „Свет у 21. веку“, а предавачи ће да покушају да одговоре из углова својих професија на бројна питања која се намећу.

Колико се свет променио и шта нам је донео продор нових технологија, интернета, какви су међуљудски односи, како брзина и мноштво информација утиче на наше здравље, које су предности, а шта су мане новог доба.

 О овим темама говоре:  

  1. Академик проф. др Вишеслав Крсмановић, социолог,
  2. Проф. др Стојан Раденовић, математичар, народни посланик и наш најцитиранији научник у свету,
  3. Академик проф. др Миљко Ристић, кардиохирург и универзитетски професор и
  4. Академик проф. др Зорица Сарах Митић, сц. медицине, анестезије и реанимације, психофизиолог, писац и преводилац

Трибина је у четвртак, 29. јуна у 18 часова у Читаоници Народне библиотеке „Свети Сава“.

Представљање књиге “Вир” Младена Цицовића

 Народна библиотека «Свети Сава» организује промоцију прве збирке прича „Вир“ Младена Цицовића.

После три књиге песама, наш млади сурађанин објавио је прву књигу прозе у оквиру Едиције Савремени београдске издавачке куће „Словенско слово“. „Вир“ је дело о стварању и нестајању у вртлогу живота и не може се два пута исто прочитати. Представља мозаик кратких прича који, да би дао комплетну слику о судбини једне породице, захтева од читаоца да у вир убаци и своју машту, успомене, суд и одлуке као везивно ткиво. А према речима рецензената, једном увучен у вир, читалац из њега не може да изаће исти.

Младен Цицовић, рођен је на Видовдан, 28. јуна 1990. године у Аранђеловцу, где је завршио основну школу и Гимназију „Милош Савковић“. Дипломирао је на Вишој туристичкој школи у Београду и стекао звање струковног инжењера информатике. Гитару свира од своје десете године, а касније почиње и да пева и свира клавир и усну хармонику. Од средње школе, свира, пева и наступа широм Србије са бројним бендовима. Аутор је три збирке песама „Испред очију – Иза очију“ (2012), „Семенка пије све“ (2015) и „Звиждук из костију“ (2020) од којих су последње две објављене у издању наше Библиотеке.

Овом приликом, Младен Цицовић говориће о свом новом наслову уз музицирање на гитари које треба да буде крунисано и првим музичким албумом.

Промоција збирке прича „Вир“ Младена Цицовића је у четвртак 22. јуна 2023. године у 19 часова у читаоници Народне библиотеке „Свети Сава“.

„АР СТРИП ФЕСТ“ 25. и 26. маја 2023.

Народна библиотека „Свети Сава“, Центар за културу Аранђеловац, Канцеларија за младе Општине Аранђеловаци и Туристичка организација Аранђеловца, а под покровитељством Општине Аранђеловац организују први „АР СТРИП ФЕСТ“ 25. и 26. маја 2023. године на градском тргу у Аранђеловцу. Дводневна манифестација „АР СТРИП ФЕСТ“ окупиће љубитеље девете уметности кроз школу стрипа, радионице, издавачке излоге, стрип-трибине и предавања. Отварање фестивала је у четвртак, 25. маја 2023. године у 10 часова.

Четвртак, 25 мај 2023.

10:00Отварање  „АР СТРИП ФЕСТ-а“

11:00 – Школа стрипа (Сибин Славковић)

12:00 – Школа стрипа (Бане Керац)

13:00 – Школа стрипа (Дарко Перовић)

14:00 – Издавачки излог „Forma B“

14:30 -Издавачки излог „Lokomotiva

15:00 – Издавачки излог Najkula

15:30 – Издавачки излог „Makondo

16:00 – Издавачки излог Golconda

18:00 – СТРИП ТРИБИНА

„Приче о стрипу“ (Бранислав Керац, Сибин Славковић и Дарко Перовић)

Петак, 26. мај 2023.

11:00 – Школа стрипа (Алекса Гајић)

12:00 – Школа стрипа (Ивица Сретеновић)

14:00 – Издавачки излог „300 чуда“

14:30 – Издавачки излог Phoenix Press

15:00 – Издавачки излог Darkwood

15:30 – Издавачки излог „Бесна кобила“

16:00 – Издавачки излог System Comics

17:30 – СТРИП ТРИБИНА

Промоција стрипа „Дуге ноћи и црне заставе“ (Ивица Сретеновић, Дејан Стојиљковић и Алекса Гајић)

„АР СТРИП ФЕСТ“ организује се у циљу да се ова уметност приближи млађим генерацијама и да им пружи прилику да упознају достигнућа и могућности стипа као стваралачке форме. Фестивал је и едукативног карактера јер се кроз школе стрипа, радионице, издавачке излоге и трибине, омогућава увид у основе стрипа као једног од уметничких облика изражавања и проширивање знања из ове сфере уметничког стваралаштва. Саставни део фестивала је и сајам стрипских издавача, а своја издања током два дана представиће 10 издавачких кућа. Школа стрипа намењена је свим љубитељима ове врсте уметности, а посебно ђацима који треба да развију ликовну и литерарну писменост.

Велику помоћ у организацији пружио је и Аранђеловчанин Момо Благовчанин, пасионирани љубитељ, познавалац и преводилац стрипа, а љубазношћу Банета Керца, његов познати јунак Били Д Пљуц краси плакат за најаву и заштитни је лик АР Стрип фестивала.

Представљање књиге “Ружа под ледом” Мирка Демића

Народна библиотека «Свети Сава» организује промоцију књиге „Ружа под ледом“ – Мирка Демића.
Роман од прича, како стоји у поднаслову овог дела, садржи педесет приповести уоквирених легендом о почетку породичног „Постања“, посвећених животу ауторових сународника из Хрватске. Демићев роман о свету детињства и успомена, саткан језиком изгубљеног завичаја, објављен је ове године у издању београдске Издавачке куће „Лагуна“, а први пут пре две године у издању Српског културног друштва „Просвjета“ у Загребу.
Романописац, приповедач, есјиста и драмски писац, Мирко Демић, рођен је 1964. године у Горњем Класнићу код Глине. Аутор је бројних књига којима се сврстао међу најзначајније српске прозаисте на почетку 21. века. Књижевним и пиблицистичким радом бави се од 1990. године. Пише прозу, есеје и приређује. Добитник је најцењенијих књижевних признања – „Андрићеве награде“ (2008), „Дејан Медаковић“ (2010), „Ђура Даничић“ (2013), „Меша Селимовић“ (2016), „Мирослав Дерета“ (2018), „Бранислав Нушић“ (2018). Приредио је књиге Милана Будисављевића, Милана Прибићевића, Станислава Кракова и многих других заборављених аутора. Од 2002. до 2011. године био је главни уредник часописа “Кораци”, а данас је директор Народне библиотеке „Вук Караџић” у Крагујевцу. Члан је Српског књижевног друштва. Од 1995. године живи у Крагујевцу.
Поред аутора, о књизи говори и Татјана Јанковић, књижевник, преводилац, библиотекар и уредник.

Представљање књиге „Ружа под ледом“ – Мирка Демића је у четвртак, 11. маjа 2023. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КОРИСНИКЕ БИБЛИОТЕКЕ

У периоду од 15. до 27. маја 2023. године, у Народној библиотеци “Свети Сава” ће у току бити РЕВИЗИЈА (попис) књижног фонда.

У том периоду корисници ће бити у могућности да ВРАТЕ већ позајмљене књиге, али не и да позајме нове.

МОЛИМО КОРИСНИКЕ ДА НА ВРЕМЕ ПЛАНИРАЈУ ПОЗАЈМИЦЕ.

Књижевни сусрет са Љубивојем Ршумовићем

Поводом Светског дана књиге за децу који се обележава 2. априла, Народна библиотека „Свети Сава“ организује сусрет са књижевником Љубивојем Ршумовићем за основце у среду, 5. априла у великој сали ОМШ „Петар Илић“.

Овом приликом, бард поезије говориће своје стихове кроз интерактиван однос са децом.  

Љубивоје Ршумовић рођен је у Љубишу, на Златибору, 1939. године. Радио је у Радио Београду, у редакцији програма за децу. У Телевизији Београд режирао је и снимио преко шест стотина емисија. Објавио је 103 књиге, углавном за децу. Песме су му превођене на енглески, мађарски, румунски, италијански, бугарски и ромски језик.

Добио је све књижевне награде које се код нас додељују за литературу за децу, као и неколико запажених међународних признања. Ове године, поводом Сретења, добио је и награду за родољубиву поезију „Одзиви Филипу Вишњићу“ за 2023. годину која му је уручена у Народној библотеци „Свети Сава“ у Аранђеловцу.

(Најпознатији су му наслови: Ма шта ми рече, Причанка, Певанка, Још нам само але фале, Вести из несвести, Невидљива птица, Домовина се брани лепотом, Сјај на прагу, Рошави анђео, Зов тетреба, Успон вртовима, Песме уличарке, Северозападни крокодил, Пошто продаш то што мислиш, Опасан сведок, Не вуците ме за језик, Гујина стена, Буквар дечјих права, Три чвора на трепавици, Тајна ледне пећине, Бели пакети, Чини ми се вековима, Кућа са окућницом, Сунчање на месечини, Ујдурме и зврчке из античке Грчке, Заувари, Питер Величанствени, Планирање прошлости, Видовите приче, Вид из Таламбаса, Шумкула у шкрипцу, Фазони и форе).  

Сусрет са књижевником Љубивојем Ршумовићем је у великој салиОсновне музичке школе „Петар Илић“ (некадашњи Дом омладине) у улици Јосипа Грушовника бр. 1 у Аранђеловцу,у среду, 5. априла 2023. године у 12 часова.

Представљање књиге песама „Збирка“ Јакше Бошковића

Народна библиотека „Свети Сава“ уз подршку Основне музичке школе „Петар Илић“ организује представљање књиге песама „Збирка“ Јакше Бошковића.

„Збирка“ је објављена прошле године у издању београдске Издавачке куће „Агноста“ и прати рађање, раст и сазревање једног мушкарца. Своје мисли, аутор је поделио у пет сегмената, од наивне дечачке фазе, кроз сазревање, проблем идентитета и тражења смисла, до озбиљних друштвених проблема, преиспитивања и себе и читалаца, даривајући себе драгим људима. Аутор дизајна корица и илустрација је такође наш млади суграђанин, Михајло Величковић.

Наш млади суграђанин, Јакша Бошковић, рођен је 31. августа 1998. године у Аранђеловцу. Основну школу „Светолик Ранковић” и природно-математички смер у Гимназији „Милош Савковић” завршио је као носилац Вукове дипломе. На Хемијском факултету Универзитета у Београду основне и мастер академске студије завршио је у року. Током студирања је у више наврата представљао факултет у емисији научно-образовног карактера „Студио знања” на РТС-у. Постао је активан члан ансамбла Академског позоришта „Бранко Крсмановић”, најстаријег позоришта у Европи и играо је у неколико представа (Himmelweg”, „Танки зидови”).  Љубав за глумом, поезијом и уметношћу је развио још у средњој школи. Похађао је и фолклор и школу глуме, а песме из збирке настајале су од четврте године Гимназије, па све до објављивања. Тренутно пребива у Аранђеловцу, где чека резултате пријаве за докторат у Хјустону, Америка.

Поред аутора, у прогаму учествују Никола Настић, професор српског језика и књижевности и Иван Дрљача, издавач.

У сценској изведби наступају Ивана Ђерић, Слађана Тодоровић, Богдана Димитријевић, Александар Бата Стојановић, Никола Штрбац и Немања Симић, у организацији Милана Церовића, уметничког директора АКУД „Бранко Крсмановић” и уз клавирску пратњу Марије Скуковац.

Представљање књиге песама „Збирка“ Јакше Бошковића је у петак, 10. фебруара 2023. године у 19 часова великој сали Основне музичке школе “Петар Илић“.

Предавање „Винча – Египат, невероватне паралеле“ Радојице Сворцана

Народна библиотека «Свети Сава» у сарадњи са удружењима „Омладина Аранђеловац“, „Трагови“ и „Арт Форум“, организујe предавање под називом „Винча – Египат, невероватне паралеле“ Радојице Сворцана.

Предавач кроз ову трибину жели да покаже повезаност између Винче и Египта и покуша да оговори на питања да ли је Троја била у овој регији и да ли је све почело на овим просторима пре 7500 година. Прва трибина нашег суграђанина, одржана је у јуну 2017. године, када је било речи о камену, тргагу у времену.

Радојица Сворцан завршио је основну и средњу школу у Аранђеловцу, Војну академију у Београду, а касније и једногодишњу школу новинарства. Обављао је истакнуте руководеће послове у војсци, а официрску службу окончао је у чину мајора 1994. године. Био је Начелник одељења за информисање у Влади СРЈ, директор у Институту за новинарство, а последњих неколико година ради у Градској управи града Београда. Објавио је књигу „Магија Сфинге и скривени Стари свет“ 2009. године. Историјским феноменима бави се као хобијем последњих двадесет година. Живи и ради у Београду.

         Предавање под називом „Винча – Египат, невероватне паралеле“ Радојице Сворцана је у четвртак, 2. фебруара 2023. године у 18 часова у читаоници Библиотеке.