Представљање монографије „Милена Дравић или Кључ снова“ Аните Панић

Народна библиотека «Свети Сава» организовала је представљање монографије „Милена Дравић или Кључ снова“ Аните Панић.

Књига је изашла у едицији Филмске монографије у оквиру издавачке делатности Филмског центра Србије у сарадњи са Службеним гласником (2018). Штампанa је као двојезично, српско-енглеско луксузно издање на 364 стране, а чине je 7 поглавља у којима је аналитично и са мноштвом занимљивих детаља представљен живот и стваралаштво Милене Дравић (1940-2018), једне од највећих филмских глумица Србије и некадашње Југославије. Детаљно и са обиљем филмске грађе, расветљава се Миленина богата телевизијска и позоришна каријера.

Анита Панић, познати телевизијски аутор, писац и документарста, рођена је 1962. године. Њени филмови добијали су награде на многим међународним фестивалима. Са 23 године телевизијског искуства, дошла је на идеју да напише књигу о глумцу Петру Краљу са којим је пословно сарађивала средином деведесетих година, „Краљ“ (Службени гласник, 2013). Затим је настала и друга биографија „Милена Дравић или кључ снова“, а потом и трећа „Неда Арнерић: Чаробна меланхолија“ (Филмски центар Србије, 2021).

Промоција монографије „Милена Дравић или Књуч снова“ Аните Панић одржана је у четвртак, 16. маја 2024. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.