Заблуде српске историје

„Да ли још увек верујете да је храбри Милош Обилић распорио турског султана Мурата И на Косову пољу? Можда је, заиста, највећи српски освајач, цар Душан, усмртио свог оца? Да ли је Дража Михаиловић био први устаник у Европи у Другом светском рату? Јесте, епископ Николај Велимировић је био заточен у злогласном Дахауу, али да ли је мучен, злостављан или је био у тзв. почасном објекту? Понављате ли још увек да Јосип Броз Тито није посетио Јасеновац?

Сличних питања, недоумица, непознаница или веровања има на прегршт. Познати историчар Дејан Ристић, првом и веома популарном књигом ,,Митови српске историје” научним доказима развејао је неке од наших најзначајнијих митова и вратио нас бистрим извориштима науке.

Овом књигом, сазданом на научним сазнањима и открићима, у 20 поглавља иде још даље, дубље, страственије и убедљивије да наше историјске заблуде и непознанице изнесе пред нас.“

Преузето са: http://www.vukoticmedia.rs/portfolio/zablude-srpske-istorije/

Мала књига о Јапану

„Која је била улога гејши? Одакле потиче уметност бонсаија? Када су се појавили први дрворези? Шта симболише бамбус? Какво је порекло кимона? Како се поздравља у Јапану? Од чега се састоји икебана? Ко је успоставио чајну церемонију? Која су то популарна јапанска јела? Зашто Јапанци обожавају планину Фуџи? Овај прекрасни мали албум, који ће очарати све заљубљенике у Далеки исток, приказује обичаје, сујеверја и велике церемоније Земље излазећег сунца.“

Текст преузет са: http://www.slglasnik.com/

Камиле су дебеле

„Ове 32 песме за размишљање размрдавају најтаниније нити логике и брусе оштрину ума, а тако се нешто у овој мери и на овај начин догодило први пут у историји поезије, још од када су први људи почели да неспретно набадају риме па све до савремених поетских бравура Горана Гоцића.

Само одабрани могу одмах да схвате у чему је поента ових песама за размишљање.

Провери да ли си међу њима!

СПЕЦИЈАЛНИ ДОДАТАК: 32 ЗАГОНЕТНА ПИТАЊА О ЖИВОТИЊАМА

Загонетна питања представљају иновативни концепт питања која покрећу процес разиграног размишљања, промишљања разних могућности, проналажења алтернативних идеја и решења, повезивања свега што се зна и претпоставља. Чик пробај да брзо решиш неко од њих!“

Текст преузет са: https://www.laguna.rs/n4783_knjiga_kamile_su_debele_laguna.html

„Никола и Тесла: Опасна лабораторија високог напона“

Детективска прича са електромагнетима, алармима и другим справицама које можемо сами да направимо.

На крају улице је огромна оронула кућа. На њеном прозору појављује се бледа, уплашена девојчица. Црно теренско возило кружи у близини. Дечак Никола и девојчица Тесла долазе да живе код ексцентричног стрица Њута и схватају да је комшилук препун тајни. Шта се то овде догађа?

Да би открили истину (и сачували своју кожу), близанци Никола и Тесла користе свакодневне предмете да направе електромагнете, приручне ракете и друге справице, које и ви можете да начините.

Уживајте у невероватно узбудљивом трилеру у којем главну реч воде једанаестогодишњаци који обожавају науку.

Дрангулије

Шеснаестогодишња Мо похађа састанке Анонимних лопова на којима је увек досадно слушати кукање незадовољних домађица, док се у позадини чује хркање стараца. Све док се једног дана на састанку не појаве краљица школе Табита Фостер и усамљена добрица Елоди Шо.

Између ове три девојке створиће се несвакидашње пријатељство.

Цвеће за Алџернона

Иако окарактерисан као један од набољих романа златног доба научне фантастике, овај роман је много више од тога.

Роман “Цвеће за Алџернона” својим садржајем и шареноликом тематиком пријемчив је и за публику која не воли научну фантастику. У питању је драма која се бави животним темама као што су пријатељство, религија, наука, породични односи, однос према животу, према другима, човеков положај у савременом свету, па чак и смисао свега овога.

Настао из кратке приче, роман је преведен на двадесет и седам језика, објављен је у преко тридесет земаља и продат у више од пет милиона примерака. На основу романа снимљен је и филм који је својевремно добио престижну награду „Оскар“.

Мали баштован – приручник

Стигло је пролеће, почели су радови у вртовима, па и Народна библиотека “Свети Сава” препоручује приручник који би сваки мали баштован требало да има.

Према текстовима Франческе Маса и по илустрацијама Марка Ферариса у Малом баштовану могу се пронаћи много корисних савета, који ће помоћи деци од осам до 10 година да засаде своју прву башту. Научиће да узгајају и пресађују цвеће, да направе свој сопствени водени врт и много шта друго.

Уз мало труда и маште, задивиће родитеље и пријатеље, али и научити да воле природу.

Добро размисли

Дуго ишчекивани наставак романа Саре Млиновски “И не помишљај на то”.

Има ли ишта горе од неочекиване телепатске способности кад си средњошколац? Горе је кад као средњошколац владаш телепатијом, а онда изгубиш ту моћ.

Били су само обични тинејџери у Њујорку. А онда, у другом разреду средње школе, добили су грип и развили телепатске способности. Да. Телепатију. Могли су да читају мисли, а то баш и није било увек пријатно. Покушали су да своје телепатске моћи чувају у тајности, али су се вести шириле све док их нису сви сазнали. Њихови професори. Њихови пријатељи. Њујорк пост. Били су трећеразредне звезде. Имали сучак и своје фанове.

У наставку су матуранти и како се ближи прослава имају планове – велике планове – који укључују и телепатску способност.

Кад један за другим почну да губе своје телепатске моћи, знају да морају нешто да учине. Одмах. Са најпаметнијим учеником на челу требало би да буде лако спасти моћи пре но што буде касно. Зар не? Или ће морати поново да науче како да живимо без њих.

М2 мултиверзум

М2 Мултиверзум аутора Ивана Токина је збирка кратких прича објављиваних од 2015. до 2018. године.

Токин је писац чија се проза чита у једном даху, као поезија. Она је дубоко интимистичка, сведена, утишана. Ма колико обична била свакодневица, Токин је њен нежни посматрач, кроз његов поглед она постаје лепша, свежија, несвакидашња… Оно што не виде сви, мале, обичне, свакодневне титраје који људима промичу, Токин опажа, чује, препознаје, препричава нам један микросвет до кога ми сами не успевамо лако да дођемо, и чини то непретенциозно, без намере и топло.

Серијал – 39 трагова

39 трагова је серијал авантуристичких романа за младе који су у сарадњи написали најпознатији и најпопуларнији амерички и канадски писци трилера, детективских и авантуристичких романа за младе али и за одрасле.

Ауторство књижевног серијала подељено је између неколико изузетних писаца као што је Рик Риордан, писац популарног серијала о Перси Џексону, и аутор прве књиге. Ту су и питер Леранџис, Џуд Вотсон, Патрик Карман, Гордон Корман.

Свака књига серијала „39 трагова“ обилује историјским информацијама и представља одличан начин да читалац, без муке, научи низ занимљивих чињеница из различитих временских периода.

Још један аспект који иде у корист серијалу је број књига. Први серијал „39 трагова“, садржи десет књига, пружајући читаоцима обиље материјала за читање. Пошто серијал пише више аутора, умањен је ризик да квалитет књига почне да опада, као што је понекад случај са другим вишекњижним серијалима.