Трибина „Светлописи и путописи Прлета и пешака“ проф. др Првослава Јовановића

Народна библиотека „Свети Сава“ организивала је у петак, 24. 11. 2023. године трибину „Светлописи и путописи Прлета и пешака“ проф. др Првослава Јовановића о значају пешачења за здравље и природним лепотама Србије.

Предавање је обухватило путописне забелешке и фотографије о пешачењима и туристичким путовањима чланова групе „Прле и његово јато“, као и пешацима. У периоду од 1.1.2017. до краја 2022. године имали су 57 путовања на којима су провели 104 дана и посетили 51 општину, низ културно-историјских знаменитости и подручја. Број чланова пешачке групе на крају 2022. године био је 155. Њихов мото је цитат француског лекара Тисоа да кретање може да замени многе лекове, али нити један лек не може да замени кретање.

Промотер здравог и квалитетног начина живота др Првослав М. Јовановић рођен је 3. августа 1947. године у Араповцу. Студирао је на Универзитету у Београду, где је завршио основне, специјалистичке, магистарске и докторске студије. Био је професор на некадашњој Високој технолошкој школи струковних студија у Аранђеловцу, данашњој Академији и објавио је више од 40 радова и 15 уџбеника. Аутор је и реализатор бројних пројеката из области животне средине, монографије „Оплемењивање животне средине општине Аранђеловац деловањем природе, стваралаштвом уметника и радом креативних појединаца“ и рекреативно-културног приручника са пешачким стазама на подручју аранђеловачке општине „Пешачење ради здравља и културе“. Живи са супругом Снежаном и бројним члановима породице у Аранђеловцу.

У музичком делу програма учествовали су Младен Цицовић и Михаило Плећевић на гитарама, као и чланице изворне певачке групе „Прлово јато“ – Бранка, Добрила, Милијана, Злата и Нада, које и иначе увесељавају и боје пешачке маршруте.

Трибина „Светлописи и путописи Прлета и пешака“ у читаоници Библиотеке изазвала је велику пажњу публике.