Тринаести фестивал књиге у Аранђеловцу

***

Излагањe књига бројних издавачких кућа, промоцијe нових наслова и пригодан музичко-сценски програм обележио је овогодишњу светковину књиге, прву после београдског Сајма књига прошле године

***

У посебним условима Центар за културу и образовање у сарадњи са Народном библиотеком “Свети Сава” реализовали су Тринаести фестивал књиге на градском тргу под покровитељством Општине Аранђеловац. Током два дана, организатори су се потрудили да догађај буде садржајан и програмски богат, чиме је успео да потврди изграђен реноме ове престижне манифестације, која пружа увид у стваралаштво најистакнутијих писаца Србије, обликујући представу о нашој и светској савременој књижевној сцени. Током два дана, Аранђеловчани, али и гости и посетиоци из Зрењанина, Пожаревца, Београда, Чачка и многих других градова, уживали су уз монодрамске изведбе, музичком и кабаретском програму, представљању нових књига и публикација, а организатори су се потрудили да буду добри домаћини писцима, уметницима и издавачима.

Фестивал је почео награђивањем учесника на Првом онлајн такмичењу луткарских позоришних представа у организацији Центра за културу и образовање општине Аранђеловац. Свечаност отварања увеличали су Владан и Кристина Савић из Позоришта на Теразијама са поетско-кабаретском представом «Као да сам те сањао», говорећи и певајући најлепше стихове српских и светских песника. Програм је настављен Беседама Владике Николаја Владимировића које је говорио драмски уметник, Александар Дунић.

Првак драме Шабачког позоришта, Иван Томашевић, извео је монодраму «Зоран Радмиловић» која је на несвакидашњи начин показала лик и дело чувеног глумца, док је инспирација за текст потекла од књиге «Залажем се за лаж» Ане Радмиловић.

«Разговор о свевременом Нушићу» у оквиру којег је представљена и «Нушић Фондација», затворио је први дан Фестивала. Заоставштину и успомену на најпознатијег српског сатиричара, великог писца, новинара, дипломате и песника, чува његов праунук, Небојша Нушић, који је  уједно и управитељ, упознао публику са настанком Фондације. Подсетио је на његов значајан и важан траг у српској култури, али и у историји града под Букуљом, јер је Бранислав Нушић, поред тога што је био управник бројних позоришта, једно време водио и чувено «Старо здање». Дејан А. Милић, професор реторике на Правном факултету Универзитета Унион у Београду, истакао је да на Нушића треба посматрати очима његовог зета, Миливоја Предића, новинара и публицисте који га је пратио у стопу 30 година. У том смислу, представљена је његова двотомна репринт књига „Нушић у причама“, штампана у издању Фондације. У програму је учествовала и Марина Грујић, прва лауреаткиња „Бен Акибиног говорничког венца“ за најбољег говорника.

Други дана фестивала, отворили су завичајни писци – Душан Бањац, Младен Цицовић и Љубомир Ивановић, који ове године имају заједничког издавача – Народну библиотеку „Свети Сава“. Овом приликом, било је речи о збиркама песама најплодотворнијег песника старије генерације „Сва лица једнине и множине“ Душана Бањца и најплодотворнијег „састављача речи“ млађе генерације „Звиждук из костију“ Младена Цицовића. Најављен је излазак Ивановићеве монографије о најближем забукуљском селу „Гараши – хроника села“ која ће бити штампана ове јесени.

Представљен је и књижевно-уметнички зборник «Пупак Балкана» који је изашао поводом 25 година Библиотеке «Слово» у Лапову и која садржи 17 прича писаца који су гостовали у овом граду централне Шумадије. О књизи су говорили књижевници чије су приче уврштене у збирку, Иван Златковић и Горан Стојичић, као и уредник, приређивач и директор Библиотеке Данијела Вулићевић. Стојичић и Вулићевић, представили су и заједничку збирку песама «Љубав у курзиву» која је настајала онлајн током ванредног стања.

Српски историчар, књижевник и лингвиста Радован Дамјановић, који се бави и етимолошким изучавањем језика, говорио је о свом лонгселеру «Српско српски речник» и о историјским темама које истражује.

Велико интересовање читалачке публике изазвало је и представљање књиге проф. др Бранимира Несторовића, педијатара, пулмолога и алерголога «Између два света», чија су два издања распродата у рекордном року. Према речима аутора, књига је настајала десет година, писана је пре свега из задовољства и намењена је лекарима, али су читаоци били заинтересованији за овај наслов који о медицини говори са филозофског аспекта.

Поетско-кабаретским приказом «Љубавни времеплов», глумице Весне Станковић и музичара Владимира Прерадовића Лорда, затворена је светковина у част књиге.

У пратећем програму Фестивала, излагало је преко 20 издавачких кућа.

Весна Проковић