Ветрушка “долетела” у град под Букуљом

Аранђеловац – У аранђеловачкој Народној библиотеци „Свети Сава“
одржана је пета промоција романа „Ветрушка које опет има“ новинарке Политикe и писца, Мирјане Никић. Према оцени рецензентикње Радмиле Кунчер, роман привлачи пажњу причом о одбрани малог народа од светских ветрова и јунаку који би могао да буде свако од нас, који одсања свој сан на Беверли Хилсу и неочекивано се враћа на тле са ког је побегао од недаћа, освешћен сазнањем да се срећа не гради у белом свету и условима живота, већ у нама самима.

-Ово јесте роман о многима са ових простора, као што је и јунак ове књиге. Ветрушка из наслова, птица са Ратног острва, нестала је пре извесног времена, да би се пре годину дана поново појавила у свом станишту на радост аласа, поштовалаца ретких врста и на моју радост. Зато сам је употребила као симбол неуништивости и жилавости свих хероја са наших простора. У стваралачком смислу, новинарство ми је највише помогло да овладам речју и техником писања, тако да сам дело писала у форми дијалога што је уједно и најтежи облик стварања романа, рекла је ауторка.

Несвакидашњи крај романа обећава и наставак приче која је почела са првим делом овог двокњижја, под називом „Излет прице из тврђаве“ (2002). Поред аутора, у програму је учествовао и Стефан Јолдић, награђивани аранђеловачки рецитатор и млади глумац.

Пре Аранђеловца, ауторка је књигу представила у Београду, Суботици, Ужицу и Бајиној Башти.

В. Проковић