Поетско вече „Ово је земља за нас“ поводом 25 година од НАТО бомбардовања

Поводом две и по деценије од НАТО бомбардовања и на Светски дан поезије (21. март), Народна библиотека „Свети Сава“ организовала је поетско вече „Ово је земља за нас“.
Током НАТО агресије аранђеловачки Раднички универзитет је у подрумским просторијама Дворане „Парк“ организовао вечери културе под истим називом. Према речима Душана Бањца, једног од организатора тих вечери, најзаслужнији за иницијативу и реализацију ових програма били су Владета Коларевић, Омер Петојевић и Радован Рака Арсенијевић. Тих дана, док су завијале сирене за ваздушну опасност, такозване „шизеле и „луделе“, у подруму Биоскопа одржаване су поетске вечери, на спрату изнад емитован је редован филмски репертоар, а небом су крстарили НАТО авиони. У знак поштовања према учесницима ових догађаја и ово вече смо назвали именом из тих ратних дана, баш као и вече поводом 20. година од бомбардовања (2019), када је у програму био и највећи број тадашњих учесника.
Ове године, у оквиру овог поетског сусрета учествовали су аранђеловачки књижевни ствараоци Душан Бањац, Зорица Ћираковић, Јелена Стојановић Ђорђевић, Омер Петојевић, Вера Марковић, Љиљана Бошковић, Младен Цицовић, Велимир Вујановић, Саша Симоновић као и ученици Техничке школе “Милета Николић” Стефан Маринковић и Маријо Јовановић. Публици се гласовном поруком обратила и Бојана Стефановић, ћерка Љубе Бабовца која је била спречена да присуствује, али је овим путем прочитала три очеве необјављене песме и поздравила присутне. Током вечери читани су одломци из публикација Боре Његована, Павла Мартиновића, Владете Коларевића и Владимира Путника, као и оних који више нису са нама – Николе Симићевића и Ђура Милекића.
Поетско вече „Ово је земља за нас“ поводом 25. година од НАТО бомбардовања одржано је је у четвртак, 21. марта 2024. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.