Представљање књиге „Бреме“ Небојше Станковића

У години великог јубилеја – 155 година од оснивања првог читалишта у Аранђеловцу, Народна библиотека „Свети Сава“ организовала је представљање књиге „Бреме“ Небојше Станковића.

Роман – хроника „Бреме“ је серијал у настанку чији први део носи наслов „Грађански рат“ и објављен је у оквиру издавачке делатности аранђеловачког Арт Форума ове године. Ово је прича о судбини младог човека, Милоша Митића, капетана некадашње Југословенске народне армије иза чијег имена је аутор књиге, на почетку распада СФРЈ. У три поглавља представља истинито и храбро сведочанство о догађајима с краја века на балканском тлу. Према речима рецензената, овај поштен, искрен, отрежњавајући исповедни роман нуди истину, а истина, ма колико била тешка и болна, даје снагу, веру и наду.

Аранђеловачки зет, пуковник Небојша Станковић, рођен је на Трифундан у Нишу 1960. године. Завршио је Средњу техничку војну школу у Загребу и Београду и Војну академију у Београду. Након 21 године ношења униформе, почео је да ради као потпоручник у армијском пуку везе у гарнизону Горњи Милановац. Јула месеца 1991, бива прекомандован у Самобор, а услед  ратних дејстава бива у многим градовима Хрватске и Босне и Херцеговине. Пензионисан је 2006. године с чином пуковника, а пре завршетка службе радио је у Управи за везу и информатику Генералштаба Југославије, потом Србије. Живи са супругом на Руднику код Горњег Милановца, отац је три ћерке и деда троје унука.

Поред аутора, о књизи су говорили Иван Златковић и Драган Тодоровић, одломке из књиге читао је Омер Петојевић, а у музичком делу програма наступала је Женска певачка група КУД-а „Електропорцелан“.

Представљање књиге „Бреме“ Небојше Станковића одржано је у четвртак, 28. марта 2024. године у 19 часова у читаоници Библиотеке и изазвало је велику пажњу читалачке публике из Аранђеловца, али и са Рудника.