Представљање књига “Трећа страна плоче” и “Географија расутог срца”

Народна библиотека «Свети Сава» организује представљање новог наслова Петра Пеце Поповића „Трећа страна плоче.

Меморија новинара, публицисте и рок критичара Пеце Поповића је најлепши музеј у Србији, а нова есејистичка књига „Трећа страна плоче“ је четврта у низу из Књижевне општине Вршац (КОВ) под уредничком палицом Михајла Пантића.

Говори о свима онима без којих балкански рокенрол не би био оно што јесте, каква је била музика минулих времена и какав је значај имала у животима људи. У овој књизи разоткрива се и аутор који је не само сведок и учесник догађаја, него и духовни и физички покретач кључних момената и појава у историји рок културе у нашем делу света.

Овом приликом биће речи и о другом новом наслову „Географија расутог срца“ коју је објавио Центар за културу, образовање и информисање „Градац“ у оквиру Рашких духовних свечаности (2023).

Хроничар великог времена и легенда рок новинарства Србије и некадашње Југославије, Пеца Поповић, рођен је на Петровдан 1949. године на Дедињу где је и одрастао у породици у којој се слушала квалитетна музика. Студирао је историју уметности, био је новинар Радио Београда, уредник и оснивач бројних листова, главни уредник листова „Џубокс“ и „Рок“. Увек се бавио савременом културом. Поред небројених текстова, објавио је и „Рокописи“ (2008), „Бити рокенрол“ са Михајлом Пантићем (2012), „Пролећа у Топчидеру“ (2019), „Трагови у бескрају“ (2021) и „Чувар бувље пијаце“ (2022), а „Трећа страна плоче“ већ је објављена у трећем издању.

Поред аутора, о књигама говори и Михајло Мика Пантић, универзитетски професор, књижевник, рокер и аутор бројних књига прича, есеја, антологија и огледа. У музичком делу програма учествује аранђеловачки бенд „Лустери“.

Представљање књига „Трећа страна плоче“ и „Географија расутог срца“Пеце Поповића је у четвртак, 19. октобра 2023. године у 19 часова, у читаоници Библиотеке.