Представљање књиге “Минијатуре” Александре Михајловић и радионице за децу “Софијине мудролије”

Народна библиотека „Свети Сава“ организовала је представљање новог романа за одрасле Александре Михајловић „Минијатуре“ и радионицу за основце „Софијине мудролије с Марком Краљевићем“.

Дечија недеља је била повод да се основци подсете наше славне историје, а „Софијине мудролије с Марком Краљевићем“ није само књига о највећем српском јунаку, већ прилика да се млади читалац упозна и са историјским околностима и са народним предањем, али и да употреби своју креативност, размисли, доцрта, допише, реши и забави се кроз учење о Марку Краљевићу и његовом добу на оригиналан начин. Поред тога, ова књига је веома занимљива за сваки узраст.

Нови роман за одрасле „Минијатуре“ (Кључ издаваштво, 2022) говори о списатељици Искри која потиче из познате јувелирске породице чија историја досеже до Змаја Огњеног Вука, то јест, Вука Бранковића (1471-1485) и његове жене Барбаре Франкопан, прве владарке са ових простора која је имала јувелирску радионицу на свом двору. Сага о јувелирској породици и њеним везама са дворовима, манастирима, о породичним тајнама, моћи једног прстена, злочинима и снази жена повезује средњи век и садашњост.

Александра Михајловић рођена је 7. јануара 1969. године у Београду. Завршила је Филолошки факултет у Београду на катедри Опште и српске књижевности са српским језиком. Докторанд је на истом факултету и списатељица. Објавила је и романе “Запричавање. Заваравање. Завиривање.” (2012) и „Кроз прстохват цимета“ (2015), „Софијине мудролије с Марком Краљевићем-приче за допуњавање и преправљање“за децу, песме „Јуче сам имала сусрет са собом“, енциклопедију о 27 владарки „Знамените владарке средњег века“ у коауторству са др Катарином Митровић и сада роман „Минијатуре“. Овог септембра добила је прву награду у Зворнику за необјављени дечији роман „Принцезе са тавана“. Живи у Панчеву, предаје књижевност у Гимназији „Урош Предић”, педагошки је саветник, учествовала у многим пројектима, књижевним колонијама, аутор бројних стручних текстова, водила туристичке и едукативне програме широм Европе и Америке.

Радионице за основце „Софијине мудролије с Марком Краљевићем“  одржане су у четвртак, 5. октобра 2023. године у 14 за ОШ „Свети Сава“ и 15,30 часова за ОШ „Светолик Ранковић“, а нови роман за одрасле „Минијатуре“ представљен је у 19 часова у Читаоници библиотеке.