Представљена књига “Кротитељи времена” Миомира Петровића

Народна библиотека „Свети Сава“ организовала је промоцију књиге „Кротитељи времена“ Миомира Петровића.

У свом новом роману у издању београдске ИК „Лагуна“ чији је слоган „Нека знања повлаче за собом незамисливе казне“, Петровић је кроз сензуалне описе атмосфере београдских ноћних клубова 1938. године и наговештаје Другог светског рата исплео слојевиту причу о амбицији да се освоји неосвојиво и губитку и крхкости људског бића. Време је један од главних ликова и покретач радње у овом штиву у којем се преплиће историјски роман и магични реализам.

Писац, приповедач, драматург, теоретичар уметности, проф. др Миомир Петровић (Београд, 1972) дипломирао је Факултету драмских уметности у Београду на Одсеку за драматургију (1995), магистрирао је на Одсеку за театрологију (1999) и докторирао на Одсеку за интердисциплинарне студије при Ректорату Универзитета Уметности у Београду (2008). Радио је као главни драматург позоришта Атеље 212, заменик директора драме и драматург Народног позоришта у Београду (2001-2002). Био је доцент на предмету Драматургија на Академији уметности Београд, ванредни професор на предметима Креативно писање и Теорија жанрова на Факултету за културу и медије у Београду. Редовни је професор на предметима Естетика и Историја сценске уметности на Институту за уметничку игру у Београду и Факултету савремених уметности у Београду, а предавао је и Креативно писање и Медијску културу у Уједињеним Арапским Емиратима (2019-2021). Аутор је бројних драма, научних монографија и романа („Лисичије лудило“, „Стаклена прашина“, „Бакарни бубњеви“, „Галеријеве ватре“, „Мирис мрака“, „Кућа од соли“, „Средишња пустиња“…). Добитник је Октобарске награде града Београда (1996), награде „Лаза Костић“ и Ордена вожда Ђорђа Стратимировића за допринос српској култури. До сада су његови романи били девет пута у ширем или ужем избору за НИН-ову награду. Члан је Српског књижевног друштва.

         Представљање књиге Кротитељи времена“Миомира Петровића одржано је у четвртак, 28. септембра 2023. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.