Представљање књиге „Невидљиво наслеђе“ Маје Марковић

У години великог јубилеја, обележавања 155 година од оснивања првог читалишта у Аранђеловцу, Народна библиотека «Свети Сава» организовала је представљање књиге „Невидљиво наслеђе“ Маје Марковић.

За књигу „Невидљиво наслеђе“ (Књижевна омладина Србије, 2023) Маја Марковић је освојила друго место на ПЕГАЗ конкурсу за најбољи књижевни првенац. У њеном првом роману јунаци одлазе из свог завичаја шездесетих година прошлог века. Зашто одлазе, шта остављају, а шта носе са собом, да ли од нечега беже – само су нека од питања са којима се сусреће свако од нас у различитим фазама живота. Роман je састављен од девет поглавља, доноси искрене, сирове и нефилтриране приче обичних, малих људи и на тај начин чине роман пријемчљивим и  препознатљивим великом броју  читалаца. „Невидљиво наслеђе“ је тачка где завичај постаје прошлост, а будућност нови завичај.

Маја Марковић је рођена 23. фебруара 1986. године. По занимању је инжењер шумарства. Пише прозу, поезију и афоризме. Њене прве песме објављене су у зборнику „Рес“, књижевног друштва „Сазвежђа“ 2001. године при општинској организацији Црвеног крста у Свилајнцу. Објављивала је текстове у форми блога на онлајн порталима „Ванаби магазин“ (2014) и на порталу Аска.рс током 2020. године. Њена прича „На трапезу“ уврштена је 2019. у зборник „Црте и резе“ књижевног конкурса „Андра Гавриловић“ у организацији Ресавске библиотеке из Свилајнца. Песма „Мимоход“ објављена је у фанзину „Шраф“ (2020), а њени афоризми објављивани су у „Политици“ и „ Вечерњим новостима“. Живи у Свилајнцу, ради у Крагујевцу и има сестру близнакињу.

Представљање књиге „Невидљиво наслеђе“ Маје Марковић одржано је у четвртак, 18. априла 2024. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.