Представљање приређивачког дела “Српска прича” Немање Девића

Народна библиотека „Свети Сава“ организовала је представљање књиге „Српска прича – сећања из рата и револуције 1941-1945“ приређивача Немање Девића, настале по мемоарима Александра М. Милошевића.

Књига је изашла у оквиру издавачке делатности београдске ИК „Службени гласник“ у уредништву Борисава Челиковића и Милојка Кнежевића и после само неколико месеци, доживела и друго издање. Представља (ауто)биографију официра војске Краљевине Југославије, који се родио на Видовдан 1910. у селу Сараново у Шумадији и који се у родно село први пут вратио после шест деценија, 2002. године. Поживео је скоро сто година па се кроз његову судбину осликала историја српског 20. века. Књига је настала из мемоара и преписке Александра М. Милошевића који је уједно и веома важан извор за историчаре и изучавање Другог светског рата.

Историчар Немања Девић дипломирао је на Филосoфском факултету Универзитета у Београду. Још као матурант објавио је књигу са пописом свих жртава Другог светског рата у једној локалној средини, за шта је 2009. добио награду „Драгиша Кашиковић“. Аутор је студије „Истина под кључем. Доња Јасеница у Другом светском рату“, у коауторству са Срђаном Цветковићем, „Жртве у Зајечарском округу после 12. септембра 1944“, „Смедеревски крај у Другом светском рату, Људи и догађаји“, у издању Института за савремену историју. Аутор је бројних стручних радова.
На промоцији у Аранђеловцу, Немања Девић говорио је о томе како је настало ово дело.
Промоција књиге одржана је 10. децембра 2018. године у 19 часова у Читаоници библиотеке.