Промоција књиге “Пас и контрабас” Саше Илића

У оквиру Смотре „Мермер и звуци“, Народна библиотека „Свети Сава“ и Смотра уметности „Мермер и звуци“, 23. јула 2021. године у 20 часова, организују књижевно вече Саше Илића, добитника НИН-ове награде 2019. године за роман „Пас и контрабас“.

Саша Илић, један је од уредника издавачке делатности Народне библиотеке Србије и један од некадашњих оснивача и чланова редакције подлистка Бетон који су објављивале дневне новине „Данас“. Већину својих текстова је објавио у часопису „Реч“. Са Драганом Бошковићем је 1998. објавио коауторску књигу под називом „Одисеј“. Прозну књигу „Предосећање грађанског рата“ објавио је 2000. године као прву књигу у едицији Реч. Исте године је приредио заједничку књигу младих приповедача под насловом „Псећи век“. Роман „Берлинско окно“ за који је добио стипендију фонда Борислав Пекић, био је у ужем избору за НИН-ову награду 2005. Године 2015. објавио је две збирке прича, „Душановац. Пошта“, која је исте године на београдском сајму књига освојила специјално признање за графичку опрему, и „Лов на јежеве“. Четири године касније написао је роман „Пас и контрабас“, за који је добио НИН-ову награду.

“Пас и контрабас” је роман о џезу, љубави и антипсихијатријској побуни против друштва које је одлучило да заборави своје ратове. Главни јунак је џез контрабасиста који је престао да свира, заробљен у пост-времену, када би његов живот по свим предоченим параметрима требало да буде већ завршен, али није. Траје заглављен између кататоничног очаја и војно-фармацеутски детерминисане „помоћи“, између захтева племенског бога и закона индустрије забаве која се представља као уметност.

Промоција књиге „Пас и контрабас“ биће одржана у петак, 23. јула у 20 часова на Малој сцени у парку Буковичке бање.