“Клетва” – Јелена Бачић Алимпић

Дуго ишчекивани нови роман једне од најпопуларнијих српских ауторки, угледао је светлост дана у априлу 2022. године и врло брзо заузео своје место на листама најчитанијих.

Роман говори о променама које једна породица, па и цео народ, доживљава када се нађе у вртлогу рата. Одласци мушкараца остављају жене да се саме боре да преживе упркос свему. То је уједно и породична драма са много напетости и неизвесности, али и љубави, разумевања и оданости.

Данијела Миловановић, библиотекар

“Танушна морска латица” – Изабела Аљенде

Најновији роман чувене чилеанске списатељице објављен је током осамдесетогодишњице искрцавања избеглица из Шпанског грађанског рата у Чиле.

Као и увек, Аљенде је, у оквирима историјских догађаја, исплела причу о животу, судбинама, срећи и несрећи, љубави и пријатељству и све то у контексту изгнанства и потраге за новим животом и домом, уз напомену ауторке да је тема и данас више него актуелна, само су актери на неким другим обалама.

Данијела Миловановић, библиотекар

“Деца” – Милена Марковић

Дело Милене Марковић “Деца” је награђено НИН-овом наградом за 2021. годину и самим тим је узбуркало домаћу књижевну јавност – присталице и љубитељи немају никакву дилему, док се други питају да ли је уопште дело могло ући у избор за најпрестижнију књижевну награду код нас. Наиме, књига је писана у стиху – ако се сложимо да постоји “роман у стиховима”, како каже Миљенко Јерговић, онда је све како и треба да буде, али ако је то ипак поема, чему онда награда за најбољи роман?

У сваком случају, интригантно, какво јесте, ово је дело о одрастању, о мајкама и ћеркама, синовима и историји и о коме, евидентно, свако треба да донесе свој суд.

Данијела Миловановић, библиотекар