Антологија ,,Словосјај“ – српске светиње у очима песника“ Милоја Дончића светињама у част

Народна библиотека «Свети Сава» организовала је промоцију антологије ,,Словосјај“ – српске светиње у очима песникаМилоја Дончића.

Песник Милоје Дончић приредио је ову књигу поводом хиљаду година Призренске епископије у издању нишког „Ревнитеља“. Антологија представља културолошко-духовну линију српског идентитета и истиче истријско-стратегијску црту на геодемографској мапи Призренске епископије која је тло прве српске државе.

Циљ књиге је да се свету прикаже колевка српског идентитета. Поред приређивача, у њој је издвојено 1000 строфа, заступљено стотинак српских песника – од Јефимије, прве српске песникиње, па до Марије Јањевић, најмлађе у књизи. Књига је обогаћена репродукцијама радова истакнутих сликара. 

У књизи су побројани и призренски епископи.

Поред аутора, о књизи је говорио и наш суграђанин, Владан Глишић, правник, политичар и народни посланик у  Народној скупштини Републике Србије.

Милоје Дончић, рођен је 1963. године у Бичи у Метохији. Објавио је преко 20 књига поезије, 25 за одрасле и 3 наслова за децу Поезија му је преведена на многе светске језике. Уредник је за поезију у ИК „Ревнитељ“. Добитник је најзначајнијих домаћих и међународних књижевних награда (Гијом Аполинер (1998), Звезда Федерика Гарсије Лорке (1999), Милан Ракић (2012)…). Живи и ради у Нишу.