Борис Трбић о сликарима, књигама, Сретену Божићу Вонгару и филмовима

Народна библиотека „Свети Сава“ организовала је представљање стваралаштва Бориса Трбића и књиге „На крају алеје липа – триптих о последњим данима“ (2022) коју је Трбић објавио са Јеленом Туцаковић.

Књига говори о судбинама Данице Јовановић, Саве Шумановића и игумана Рафаила Момчиловића, троје српских сликара, који су страдали у репресалијама над становништвом окупираног Срема у Првом и Другом светском рату.

Овом приликом, Трбић је говорио и о сусретима и разговорима са својим суграђанином из Мелбурна, Сретеном Божићем Вонгаром (Горња Трешњевица, 1932), својој културној продукцији и истраживачкој специјалности-блиско-источном филму и кинематографији мањих земаља које су у сличној продукцијској позицији као и Србија, као и о серији разговора са

Борис Трбић (1966) је одрастао у Југославији и Јужној Америци. Београдски ФДУ уписао је са 16 година као један од најмлађих студената у историји катедре за драматугију. После награда за публицистику и радио драму и рада у Позоришту на Теразијама, отишао је у Мелбурн (Аустралија) у којем живи и ради скоро три деценије. Магистрирао је документаристику, докторирао на тему палестинског филма и двадесетак година ради као предавач у мелбурншким филмским школама и Универзитету Свинбурн. Косценариста је филмова Горана Радовановића „Чекајући Хандкеа“ и „Случај Макавејев или Процес у у биоскопској сали“, радио је на аустралијским кратким филмовима, објавио је неколико књига („Било једном на Блиском Истоку“, „Лука у манастирима“…). Објавио је бројне текстове о филму у аустралијским, америчким, српским и корејанским магазинима. Ради на два подкаста „Љубав је хладнија од филма“ и „Мишоловка“.

Представљање стваралаштва Бориса Трбића, књиге „На крају алеје липа“ и ауторовим сусретима са Вонгаром одржано je у четвртак, 14. септембра 2023. године у 19 часова у Читаоници библиотеке.