Представљање “Сиротне књиге” Ивана Златковића

Народна библиотека «Свети Сава» организовала је представљање новог наслова Ивана Златковића „Сиротна књига“ која је изашла у оквиру београдске Издавачке куће „Народно дело“.
Овај роман је други наслов из Златковићеве завичајне серије и говори о деци коју је судбина окупила у сиротном дому за сирочад у Буковику на падинама Букуље. „Павиљон краљице Марије“ је само полазна тачка из које се прича шири и временски и просторно. Аутор у овом делу пуном језичке и визуелне аутентичности,вешто преплиће прошлост, садашњост и будућност, сан и јаву, игру и збиљу, документарност и фикцију.
Књижевник и посвећени истраживач народне књижевности др Иван Златковић, рођен је 7. јула 1962. године. До сада је објавио коауторску Антологију народних песама о Марку Краљевићу са Миланом Лукићем (1996), „Епска биографија Марка Краљевића“ (2006), песничку збирку „Шума“ (2007), романе „Повратак“ (2003), „Синтетичари“ (2010) и „Црно пиле које бежи“ (2013), прилог типологији и индексацији ликова у српској народној прози „Ликови у шаљивим приповеткама“ (Српски генеалошки центар, Београд, 2017), о хумору у народним причама „Ка поетици смеха“ (Друштво за српски језик и књижевност Србије, Београд, 2017) и антологију народних безобразних причa „Честоскок“ (Лагуна, Београд, 2016), „И жив и мртав“ (Лагуна, Београд, 2021) . Аутор је бројних текстова, чланака, рецензија и стручних радова. Живи и ради у Аранђеловцу.
Поред аутора, о књизи је говорио и Војислав Несторовић, уредник ИК „Народно дело“.
Представљање нове књиге Ивана Златковића „Сиротна књига“ одржано је у четвртак, 7. септембра 2023. године у 19 часова у Читаоници библиотеке.