,,Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ учитељице Жељане Радојичић Лукић

Народна библиотека «Свети Сава» организовала је промоцију књиге ,,Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ Жељане Радојичић Лукић.

Промоција је почела кратким филмом „Све нам могу узети, осим знања и образовања“ који је укратко представио ауторку.

,,Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ је прва књига из едиције „Чаробно село“, чија је ауторка вишеструко награђивана српска учитељица и једна од најбољих наставника света. Ово дело стварала је из потребе афирмације срећног учења за децу Србије и српске дијаспоре. Књига је писана за златни троугао – децу, родитеље и учитеље/васпитаче. Пружа знања, развија креативност, одговорност, упорност, оригиналност и посвећеност, мотивише и инспирише, а темељ књиге чине поменуте људске врлине.

Књига обилује сјајним илустрацијама Ане Григорјев (1974), која је до сада илустровала више од 200 високотиражних књига за децу, око 50 сликовница и 20 уџбеника за домаће и стране издавачке куће.

Поред аутора, о књизи су говориле и Милијана Марићевић Петровић, учитељица, директор ОШ „Први српски устанак“ у Орашцу и представник ЕдуБалкан заједнице и Ана Вујић, учитељица и сарадник у настајању овог дела.

Изненађење ове аранђеловачке промоције је управо наша Вила Босиљчица коју је успешно представила Даница Ивановић, ученица 2/2 разреда ОШ „Милан Илић Чича“.

Жељанино чаробно село има и своју химну која се чула на овом догађају и у чијем споту су учествовали аранђеловачки основци.

Учитељица Жељана Радојичић Лукић је лидер је образовања у региону западног Балкана. Прешла је дуг пут од улоге учитеља до помоћника министра образовања. Вишеструко је награђивана током 30 година рада у учионици. Проглашена за једну од 50 најболијх наставника света (Global Teacher Prize 2018, Global Teacher Avards 2019). Њен ауторски пројекат „Чаробно село“, концепт учења под отвореним небом, заснован је на иновативним наставним ресурсима блиским дечјим интересовањима и њиховој култури учења.

Инсистира да деца у Дечијем образовном центру „Чаробно село“ у Бањи Врујци код Мионице добију прилику да сагледају ширу слику света путем целовитог приступа учењу и залаже се да се тај принцип угради у будуће реформе образовања.

Аутор је и реализатор неколико акредитованих програма на тему интегративне наставе, целовитог учења и међупредметних компетенција. Tо су теме којима је посветила своју учитељску каријеру. Аутор је и дугогодишњи директор фестивала Креативна чаролија, највећег образовног фестивала на Балкану. Онсивач је великог међународног пројекта „Магична интеркултурна пријатељска мрежа“ кроз који је умрежила око 30 хиљада ученика из 70 земаља света. У тој мрежи налазе се и ученици са подручја наше Општине.

Тренутно је посвећена умрежавању наставника Балкана кроз два пројекта: Асоцијација најбољих наставника бивше Југославије и Балканску наставничку мрежу.

 В. П.