Представљање књиге “Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ Жељане Радојичић Лукић

Народна библиотека «Свети Сава» организује промоцију књиге ,,Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ Жељане Радојичић Лукић.
Ово је прва књига из едиције „Чаробно село“, чија је ауторка вишеструко награђивана српска учитељица и једна од најбољих наставника света. Као и све остале из ове едиције, ово дело стварала је из потребе афирмације срећног учења за децу Србије и српске дијаспоре. Књига је писана за златни троугао – децу, родитеље и учитеље.
Током читања деца сазнају како изгледа природа у јесен и како жива бића живе и проживаљавју ово годишње доба на селу; породице схватају колико је кративност и посвећеност деци важна за њихово одрастање и на које све креативне начине могу попунити један породични јесењи дан; учитељи добијају прилику да истражују целовити приступ учењу; али и да тестирају своје идеје користећи образовне материјале из књиге за осмишљавање пројектне наставе засноване на целовитом приступу учењу. Место дешавања радње свих прича је Лука годишњих доба. То место заиста постоји у једном скривеном комадићу Србије. Чудесно је и скроз другачије од свих села! Главни јунаци Митра и Лука су ђаци виле Босиљчице која је синоним за учитељицу, која уме да мотивише и инспирише, која је нежна и брижна, али и доследна и захтевна. Темељ књиге су људске врлине, те ће деца кроз читање пожелети да и сами буду, попут Митре и Луке, оригинални, упорни и одговорни.
Жељана Радојичић Лукић је лидер је образовања у региону западног Балкана. Прешла је дуг пут од улоге учитеља до помоћника министра образовања. Вишеструко је награђивана током 30 година рада у учионици. Проглашена за једну од 50 најболијх наставника света (Global Teacher Prize 2018, Global Teacher Avards 2019). Њен ауторски пројекат „Чаробно село“, концепт учења под отвореним небом, заснован је на иновативним наставним ресурсима блиским дечјим интересовањима и њиховој култури учења.
Инсистира да деца у Чаробном селу добију прилику да сагледају ширу слику света путем целовитог приступа учењу и залаже се да се тај принцип угради у будуће реформе образовања. Аутор је и реализатор неколико акредитованих програма на тему интегративне наставе, целовитог учења и међупредметних компетенција, и то су теме којима је посветила своју учитељску каријеру. Аутор је и дугогодишњи директор фестивала Креативна чаролија, највећег образовног фестивала на Балкану. Онсивач је великог међународног пројекта А Магицал Интерцултурал Фриендсхип Нетwорк кроз који је умрежила око 30 хиљада ученика из 70 земаља света. Тренутно је посвећена умрежавању наставника Балкана кроз два пројекта: Асоцијација најбољих наставника бивше Југославије и Балканску наставничку мрежу.
Поред аутора, о књизи говори и Милијана Марићевић Петровић, учитељица и директор ОШ „Први српски устанак“ у Орашцу.
Промоција књиге ,,Јесења гозба са вилом Босиљчицом“ Жељане Радојичић Лукић је у петак, 5. новембра 2021. године у 18 часова у читаоници Библиотеке.