Представљено стваралаштво Светлане Дуњић

У години великог јубилеја, обележавања 155 година од оснивања првог читалишта у Аранђеловцу, Народна библиотека «Свети Сава» организовала је представљање стваралаштва Светлане Дуњић из Чачкa.

Овом приликом било је речи о роману „Пут у повратак“ (Књижевна омладина Србије, 2019) за коју је исте године добила трећу награду „Пегаз“, књизи прича „Игрокази белином“ (Словенско слово, 2021) и роману „Утроба предака“ (Графопринт, 2023).

Светлана Дуњић у својим књигама говори о човековим падовима и разочарањима, али и проналажењу правих путева. Роман ,,Утроба предака“ је дирљива прича о судбини девојчице Радмиле која један део свог живота живи у манастиру. Говори о великим искушењима која пред њу поставља живот и одговорима које она на тим искушењима даје. У роману „Пут у повратак“ кроз питања и доживљаје јунакиње Вере, ауторка нуди могућа разрешења животних загонетки, док је у књизи прича била инспирисана разним местима и догађајима са поруком да се после животних успона и падова, најбољи одговор налази у људском срцу.

Светлана Дуњић, рођена 8. марта 1971. године у свештеничкој породици, завршила је Саобраћајни факултет на Београдском универзитету. Средњошколско образовање стекла је у Гимназији у Чачку, где и данас живи и ради.  Аутор је три поменуте књиге, члан је Свесловенског књижевног друштва и огранка Вукове задужбине у Чачку. Слави живот, песму и тишину, човека и природу, реч и мисао, покрет и слику, задовољна је када ради са људима и за људе. У људима открива потенцијалну доброту и својим књигама је подстиче. Као дипломирани саобраћајни инжењер ради дуже од две деценије у Пошти Србије.

Поред ауторке, о њеном стваралаштву говорила је Александра Мишић, професор српског језика и књижевности Гимназије у Чачку, песникиња и књижевница, а у музичком делу програма учествуовао је Љубиша Стевановић, ученик 4. разреда ОМШ „Петар Илић“ на хармоници који је извео композиције Јохана Себастијана Баха “Оргуљски прелудијум у “Ц” дуру, Владислава Золоторијева “Дечија свита бр.1, Први став и Јевгенија Дербенка “По престоницама Европе, Трећи став, Рим”.

Представљање стваралаштва Светлане Дуњић одржано је у четвртак, 11. априла 2024. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.