Стрип радионица “Оживљавам слике речима”

Од Николе Тесле и науке до стрипа

Народна библиотека «Свети Сава» у сарадњи са Основном школом „Свети Сава“ организовала је радионицу о стрипу ,,Оживљавам слике речима“ Бојане Петронијевић.
У радионици су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања. Почетна тачка за израду стрипа је подсећање на живот и рад Николе Тесле. Кроз одломке аутобиографије и његово сећање на детињство за које је истакао да је управо тај период био веома значајан за сагледавање природе и њених законитости. Сваки ученик је добио портрет славног научника који је позиционирао на свој цртеж у одређеном контексту. Ђачки задатак је био да се заврши започета прича цртајући и пишући уз поштовање законитости стрипа. У форми говорних вежби анализирани су њихови радови. Нов метод и начин рада омогућио им је учење кроз игру и врсту изазова да сами осмисле своју причу. Стрип сапада у девету уметност и извор је забаве за све генерације. Међутим он није само забава, то је пре свега уметност, првенствено ликовна, али не може се занемарити ни списатељска уметничка црта, истакла је ауторка радионице.
Бојана Петронијевић је професор српског језика и књижевности у ОШ „Рајак Павићевић“ у Бајиној Башти, а радионица је намењена деци од осам до тринаест година. Циљ радионице је да деца кроз креативне задатке дођу до закључка шта је то стрип, како настаје, на који начин се ти елементи обједињују у целину и зашто је важан као облик културног изражавања.
Циљ радионице је да деца кроз креативне задатке дођу до закључка шта је то стрип, како настаје и на који начин се ти елементи обједињују у целину и зашто је важан као облик културног изражавања. Кроз које су обједињени уметност стрипа, наука и култура изражавања.
Радионица је изведена на Међународном фестивалу сликовница ,,Чигра“ у Народном музеју у Зрењанину, у Спортско-културном центру у Пожеги, у Образовно-културном центру у Богатићу, на Међународном фестивалу дечјих и омладинских позоришних представа ДОПС у Јагодини и у оквиру библиотека у Чајетини и на Златибору. 

Весна Проковић