Трибина “КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ – владар, реформатор, мецена“ проф. др Данка Леовца

У оквиру прославе Дана града под Букуљом, Народна библиотека «Свети Сава» организује предавање на тему КНЕЗ МИХАИЛО ОБРЕНОВИЋ – владар, реформатор, мецена“ проф. др Данка Леовца, a повод је и 200 година од кнежевог рођења.

Најелоквентинији владар тадашње Европе и најобразованији српски кнез 19. века, Михаило Обреновић (4/16. септембар 1823 — 29. мај/10. јун 1868) био је кнез Србије у два наврата – први пут од 1839. до 1842. када је збачен са власти и други пут од 1860. до 1868. године када је убијен у атентату на Кошутњаку. Родио се у Крагујевцу и био је најмлађе дете кнеза Милоша Обреновића и кнегиње Љубице, а браћа и сестре су му били Милан, Тодор, Марија, Габријела, Савка (Јелисавета) и Петрија. Личност кнеза Михаила везана је за наш град. На његову иницијативу, подигнут је симбол нашег града „Старо здање“ за који је кнез подигао кредит, али завршетак изградње није дочекао.

О чувеном кнезу, говори врстан познавалац српске историје 19. века. Проф. др Данко Леовац, историчар Одељења за историју Филозофског факултета у Београду, рођен  је 16. новембра 1986. године у Прибоју, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је, магистрирао и докторирао историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Бави се историјом Србије од 16. до 20. века, аутор је бројних стручних радова, књиге „Србија и Русија за време друге владавине Кнеза Михаила 1860-1868“ (2015), научне монографије о Кнезу Михаилу и бројних уџбеника историје. Члан је више струковних и научних група и удружења (Нови Зеланд, Канада, САД, Турска). 

Трибина посвећена Кнезу Михаилу Обреновићује у понедељак, 24. јула 2023. године у 19 часова у читаоници Библиотеке.