“Дневник Шоњавка 14 – Кугла за рушење” – Џеф Кини

У претходној години изашао је 14. наставак чувеног “Дневника Шоњавка”, који је од првог наставка увек међу најчитанијима у Дечијем одељењу.

“Неочекивано наследство даје шансу Грегу Хефлију и његовој породици да направе велике промене на кући. Али они ускоро откривају да доградња куће није баш тако добра ствар као што су мислили.

Чим су зидови срушени, појављују се разни проблеми. Труло дрво, отровна буђ, нежељена створења, и нешто још много чудније, просто ће натерати Грега и његову породицу да се запитају да ли је доградња вредна тих мука.

Када се прашина коначно слегне, да ли ће Хефлијеви моћи да остану… или ће морати да оду из града?”

Текст преузет са: http://www.dereta.rs

“Најгори родитељи на свету” – Дејвид Валијамс

“Упознај најразличитију гомилу оних који гаје неку сасвим добру децу, али су сами мало… другачији…

Лидија и Роза су добре девојчице, с разметљивим мајкама. Нестор Насилко има мали мозак и велико срце, а најјаче мишиће. Снагу не употребљава док му неко не дира ћерку. Клаудија Куца је луда за кучићима преко сваке мере. Христина Хитрина има шест ћерки које носе имена возача Формуле један. Супермама је родила Галактичку Цуру и Ултрамалца. Плачко Играчко обожава коцкице за играње. Лорд Грандиозо и леди Грандиозо су снобови, савршено уклопљени у својим снобовштинама. Нестрпљиви Нерон никако не воли да чека у реду, ма каквом и ма где, а Тања Туторов је наставница језика која највише на свету воли сина Теју и књиге.”

Текст преузет са: http://www.propolisbooks.com

Серијал “Исидора Мун” – Харијет Манкастер

Исидора Мун је посебна јер је другачија.

“У свету препуног црно-белих подела и супротности како је бити неко ко не припада таквом калупу? У серијалу књига о Исидори Мун, девојчици која је пола вила, а пола вампир, сазнаћете све лепоте прихватања себе онаквим каквим јесте. Иако понекад делује збуњујуће, Исидора схвата да припадати различитим световима може бити и те како забавно!Воли ноћ, слепе мишеве и своју црну балетску сукњицу, али воли и сунчеву светлост, свој магични штапић и Ружичастог Зеца.
Упловите у свет вила и вампира уз ову књигу са активностима! Решавајте забавне задатке, чаробне мозгалице и магичне загонетке.
У Серијалу, до сада, Исидора креће у школу, иде на балет, иде на летовање, па на вамприски бал, упознаје Зубић вилу и звезду падалицу… Уз мноштво идеја и фантастичних савета, било да се забављате сами или са породицом, у свету Исидоре Мун нема места досади!”

Текст преузет са: http://www.vulkani.rs

“Клетва” – Јелена Бачић Алимпић

Дуго ишчекивани нови роман једне од најпопуларнијих српских ауторки, угледао је светлост дана у априлу 2022. године и врло брзо заузео своје место на листама најчитанијих.

Роман говори о променама које једна породица, па и цео народ, доживљава када се нађе у вртлогу рата. Одласци мушкараца остављају жене да се саме боре да преживе упркос свему. То је уједно и породична драма са много напетости и неизвесности, али и љубави, разумевања и оданости.

Данијела Миловановић, библиотекар

“Танушна морска латица” – Изабела Аљенде

Најновији роман чувене чилеанске списатељице објављен је током осамдесетогодишњице искрцавања избеглица из Шпанског грађанског рата у Чиле.

Као и увек, Аљенде је, у оквирима историјских догађаја, исплела причу о животу, судбинама, срећи и несрећи, љубави и пријатељству и све то у контексту изгнанства и потраге за новим животом и домом, уз напомену ауторке да је тема и данас више него актуелна, само су актери на неким другим обалама.

Данијела Миловановић, библиотекар

“Деца” – Милена Марковић

Дело Милене Марковић “Деца” је награђено НИН-овом наградом за 2021. годину и самим тим је узбуркало домаћу књижевну јавност – присталице и љубитељи немају никакву дилему, док се други питају да ли је уопште дело могло ући у избор за најпрестижнију књижевну награду код нас. Наиме, књига је писана у стиху – ако се сложимо да постоји “роман у стиховима”, како каже Миљенко Јерговић, онда је све како и треба да буде, али ако је то ипак поема, чему онда награда за најбољи роман?

У сваком случају, интригантно, какво јесте, ово је дело о одрастању, о мајкама и ћеркама, синовима и историји и о коме, евидентно, свако треба да донесе свој суд.

Данијела Миловановић, библиотекар

Године врана

Наш народ а вероватно и многи други не воле баш вране – оне су црне, мрачне, тешко их је отерати и обично доносе несрећу. Због тога наслов књиге наговештава туробну причу – а каква би и могла да буде у време пред ослобођење Београда 1918. године, када је још увек под аустроугарском влашћу, када је на снази полицијски час, преки суд, када гладом харају хладноћа, глад и смрт.

Мајсторски написан роман, речником толико богатим да оставља без даха. Реченице јаке, упечатљиве о којима се дуго после тога размишља – ево само једног примера који може да опседа данима “Остаци жене лежали су на леденој цигли”.

Рецензија на полеђини књиге (написао директор издавачке куће Вукотић медиа, Манојло Вукотић) даје кратак увид у радњу романа и на самом крају закључује реченицом са којом ћете се лако сложити: “То је ромачина каква одавно није поклоњена српској литератури”.

Читајте. Уживајте у богатству нашег језика којим тако суверено влада Синиша Ковачевић.

Данијела Миловановић, библиотекар

Непремостива близина

Три коаутора створила су уверљиве тинејџерске ликове с емотивном зрелошћу одраслих, а ипак нису изгубили циљну групу. 

Замислите да волите некога кога никад не смете да додирнете… 

Вил је леп, паметан и неодговоран. Његов живот се врти око бунтовништва и пркошења правилима.

            Ипак, ово двоје тинејџера имају нешто заједничко: цистичну фиброзу. Обоје су свесни да су им дани одбројани и свако се бори против тога на свој начин. Стела покушава да објасни Вилу колико је важно да се придржава третмана и бори за сваки дах. Вил покушава да објасни Стели да је боље живети стварно макар и накратко него животарити годину-две дуже. Чини се да је компромис немогућ с обзиром на њихове различите природе.

            Осећања која се рађају међу њима уливају наду. Међутим, Стела и Вил морају увек да буду удаљени бар два метра због опасности од унакрсне заразе, која би била погубна за обоје. Могу ли да украду неизлечивој болести бар пола корака кад већ не могу да се дре за руке или загрле, а камоли пољубе? 

Кућа хиљаду маски

„Шта је то пријатељство? Од каквог се ручка топе обрве? Шта то има између две тишине? Ко је Ханибал Први? Да ли је искоришћена шибица и даље шибица?

Девојчица Ефи одраста без родитеља и живи код тетке. Али стварност има многа лица… и многе маске.

Кућа хиљаду маски је бриљантан роман, саткан од оригиналних поетских цртица од којих је сачињена танка линија живота између игре и самоће.“

Преузето са : https://www.laguna.rs/n4259_knjiga_kuca_hiljadu_maski_laguna.html

Софијине мудролије са Марком Краљевићем

Замисли да си савременик Марка Краљевића и да слушаш његове догодовштине из прве руке.

Замисли да путујеш по Европи и Балкану у време догађаја које описују народне епске песме.

Замисли да имаш сову Софију, мудру пријатељицу која ти поставља питања и задатке.

Ово је књига о највећем српском јунаку, али и много више од тога: она тражи да се упознаш и са историјским околностима, и са народним предањем, али и да употребиш своју креативност.

Размисли, доцртај, допиши, реши и забави се учећи о Марку Краљевићу и његовом добу на оригиналан начин.