Резултати Општинског такмичења у изражајном читању за ученике средњег узраста

Општинско такмичење у изражајном читању за више разреде основне школе (V-VIII разред)  одржано је 10. маја 2023. године у Народној библиотеци “Свети Сава”.

 На такмичењу је учествовало 30 ученика (8 петог + 7 шестог +  7 седмог + 8 осмог разреда) из 9 основних школа са по једним кандидатом из сваког узраста. Комисија у саставу професора српског језика и књижевности – Ана Чакаревић, Небојша Јовановић и Јована Мијаиловић, саслушала је све кандидате и изабрала по једног ученика који је био најбољи у свом узрасту.

V разред

1. НАДА РИСТИЋ, ОШ “Милан Илић Чича”, Аранђеловац

2. КАТАРИНА АНЂЕЛКОВИЋ, ОШ “Први српски устанак”, Орашац

3. ЛЕНА САВИЋ, ОШ “Светолик Ранковић”, Аранђеловац

3. ЗАРА МИРИЋ, ОШ “Илија Гарашанин”, Аранђеловац

VI разред

1. НИКОЛИНА ТАНАСКОВИЋ, ОШ “Илија Гарашанин”, Аранђеловац

2. ЛАРА ПАВЛОВИЋ, ОШ “Светолик Ранковић”, Аранђеловац

3. УРОШ САВИЋ, ОШ “Милош Обреновић”, Аранђеловац

3.   ТЕА КОНЏУЛОВИЋ, ОШ “Милан Илић Чича”, Аранђеловац

 VII разред

1. КАЛИНА МИТРОВИЋ, ОШ “Милан Илић Чича”, Аранђеловац

2. КСЕНИЈА МАКСИМОВИЋ, ОШ “Први српски устанак”, Орашац

3. БОРИС ЋАЛАСАН, ОШ “Светолик Ранковић”, Аранђеловац

VIII разред

1. АЛЕКСАНДРА СТАРЧЕВИЋ, ОШ “Први српски устанак”, Орашац

2. САРА ТОМИЋ, ОШ “Милош Обреновић”, Аранђеловац

3. МИНА СИМЕУНОВИЋ, ОШ “Веља Герасимовић”, Венчани

3.   ТИЈАНА МИТРОВИЋ, ОШ “Светолик Ранковић”, Аранђеловац

 Првопласирани ученици награђени су књигом и захвалницом, а остали захвалницом.

         На овогодишњем Општинском такмичењу у изражајном читању, током два дана, учествовало је 55 ученика из 9 основних школа.

Резултати општинског такмичења у изражајном читању за ученике млађег узраста

Општинско такмичење у изражајном читању за ниже разреде основне школе (I –IV разред) одржано је 9. маја 2023. године у Народној библиотеци “Свети Сава”.
На такмичењу је учествовало 25 ученика (5 првог + 7 другог + 6 трећег + 7 четвртог) из осам основних школа са по једним кандидатом из сваког узраста.
Комисија у саставу професора српског језика и књижевности – Јована Мијаиловић, Небојша Јовановић, Јелена Медаковић, као и представника Библиотеке дипл. филолога и библиотекара Биљане Радашиновић, саслушала је све кандидате и изабрала по једног ученика који је био најбољи у свом узрасту.

I разред
1. МАША РАДОВАНОВИЋ, ОШ „Светолик Ранковић“, Аранђеловац
2. КОСТА ПАВИЋ, ОШ „Свети Сава“, Аранђеловац
3. ЈАКША МИРИЋ, ОШ „Илија Гарашанин“, Аранђеловац

II разред
1. СОФИЈА ОБРАДОВИЋ, ОШ „Илија Гарашанин“, Аранђеловац
2. СТЕФАН СТАРЧЕВИЋ, ОШ „Први српски устанак“, Орашац
3. ДРАГА ПРОРОКОВИЋ, ОШ „Свети Сава“, Аранђеловац
3. НИКОЛИНА СПАСИЋ, ОШ „Милош Обреновић“, Аранђеловац

III разред
1. ПЕТРА ЈОВАНОВИЋ, ОШ „Свети Сава“, Аранђеловац
2. ИНЕС МЛАДЕНОВИЋ, ОШ „Светолик Ранковић“, Аранђеловац
3. ЛАНА ДЕЛИЋ, ОШ „Илија Гарашанин“, Аранђеловац
3. НАЂА КРГА, ОШ „Милан Илић Чича“, Аранђеловац

IV разред
1. МИЛОШ ПЛЕЋЕВИЋ, ОШ „Светолик Ранковић“, Аранђеловац
2. ВАСИЛИЈЕ ЋИРИЋ, ОШ „Веља Герасимовић“, Венчани
2. САРА ИБРУЉ, ОШ „Илија Гарашанин“, Аранђеловац
3. ДУЊА МИЈАИЛОВИЋ, ОШ „Милош Обреновић“, Аранђеловац

Првопласирани ученици награђени су књигом и захвалницом, а остали захвалницом. Такмичење за ученике виших разреда основне школе биће одржано
сутра, у среду, 10. маја 2023. године, у 10 и 12 часова.

“Дневник Шоњавка 14 – Кугла за рушење” – Џеф Кини

У претходној години изашао је 14. наставак чувеног “Дневника Шоњавка”, који је од првог наставка увек међу најчитанијима у Дечијем одељењу.

“Неочекивано наследство даје шансу Грегу Хефлију и његовој породици да направе велике промене на кући. Али они ускоро откривају да доградња куће није баш тако добра ствар као што су мислили.

Чим су зидови срушени, појављују се разни проблеми. Труло дрво, отровна буђ, нежељена створења, и нешто још много чудније, просто ће натерати Грега и његову породицу да се запитају да ли је доградња вредна тих мука.

Када се прашина коначно слегне, да ли ће Хефлијеви моћи да остану… или ће морати да оду из града?”

Текст преузет са: http://www.dereta.rs

“Најгори родитељи на свету” – Дејвид Валијамс

“Упознај најразличитију гомилу оних који гаје неку сасвим добру децу, али су сами мало… другачији…

Лидија и Роза су добре девојчице, с разметљивим мајкама. Нестор Насилко има мали мозак и велико срце, а најјаче мишиће. Снагу не употребљава док му неко не дира ћерку. Клаудија Куца је луда за кучићима преко сваке мере. Христина Хитрина има шест ћерки које носе имена возача Формуле један. Супермама је родила Галактичку Цуру и Ултрамалца. Плачко Играчко обожава коцкице за играње. Лорд Грандиозо и леди Грандиозо су снобови, савршено уклопљени у својим снобовштинама. Нестрпљиви Нерон никако не воли да чека у реду, ма каквом и ма где, а Тања Туторов је наставница језика која највише на свету воли сина Теју и књиге.”

Текст преузет са: http://www.propolisbooks.com

Серијал “Исидора Мун” – Харијет Манкастер

Исидора Мун је посебна јер је другачија.

“У свету препуног црно-белих подела и супротности како је бити неко ко не припада таквом калупу? У серијалу књига о Исидори Мун, девојчици која је пола вила, а пола вампир, сазнаћете све лепоте прихватања себе онаквим каквим јесте. Иако понекад делује збуњујуће, Исидора схвата да припадати различитим световима може бити и те како забавно!Воли ноћ, слепе мишеве и своју црну балетску сукњицу, али воли и сунчеву светлост, свој магични штапић и Ружичастог Зеца.
Упловите у свет вила и вампира уз ову књигу са активностима! Решавајте забавне задатке, чаробне мозгалице и магичне загонетке.
У Серијалу, до сада, Исидора креће у школу, иде на балет, иде на летовање, па на вамприски бал, упознаје Зубић вилу и звезду падалицу… Уз мноштво идеја и фантастичних савета, било да се забављате сами или са породицом, у свету Исидоре Мун нема места досади!”

Текст преузет са: http://www.vulkani.rs

“Клетва” – Јелена Бачић Алимпић

Дуго ишчекивани нови роман једне од најпопуларнијих српских ауторки, угледао је светлост дана у априлу 2022. године и врло брзо заузео своје место на листама најчитанијих.

Роман говори о променама које једна породица, па и цео народ, доживљава када се нађе у вртлогу рата. Одласци мушкараца остављају жене да се саме боре да преживе упркос свему. То је уједно и породична драма са много напетости и неизвесности, али и љубави, разумевања и оданости.

Данијела Миловановић, библиотекар

“Танушна морска латица” – Изабела Аљенде

Најновији роман чувене чилеанске списатељице објављен је током осамдесетогодишњице искрцавања избеглица из Шпанског грађанског рата у Чиле.

Као и увек, Аљенде је, у оквирима историјских догађаја, исплела причу о животу, судбинама, срећи и несрећи, љубави и пријатељству и све то у контексту изгнанства и потраге за новим животом и домом, уз напомену ауторке да је тема и данас више него актуелна, само су актери на неким другим обалама.

Данијела Миловановић, библиотекар

“Деца” – Милена Марковић

Дело Милене Марковић “Деца” је награђено НИН-овом наградом за 2021. годину и самим тим је узбуркало домаћу књижевну јавност – присталице и љубитељи немају никакву дилему, док се други питају да ли је уопште дело могло ући у избор за најпрестижнију књижевну награду код нас. Наиме, књига је писана у стиху – ако се сложимо да постоји “роман у стиховима”, како каже Миљенко Јерговић, онда је све како и треба да буде, али ако је то ипак поема, чему онда награда за најбољи роман?

У сваком случају, интригантно, какво јесте, ово је дело о одрастању, о мајкама и ћеркама, синовима и историји и о коме, евидентно, свако треба да донесе свој суд.

Данијела Миловановић, библиотекар

Године врана

Наш народ а вероватно и многи други не воле баш вране – оне су црне, мрачне, тешко их је отерати и обично доносе несрећу. Због тога наслов књиге наговештава туробну причу – а каква би и могла да буде у време пред ослобођење Београда 1918. године, када је још увек под аустроугарском влашћу, када је на снази полицијски час, преки суд, када гладом харају хладноћа, глад и смрт.

Мајсторски написан роман, речником толико богатим да оставља без даха. Реченице јаке, упечатљиве о којима се дуго после тога размишља – ево само једног примера који може да опседа данима “Остаци жене лежали су на леденој цигли”.

Рецензија на полеђини књиге (написао директор издавачке куће Вукотић медиа, Манојло Вукотић) даје кратак увид у радњу романа и на самом крају закључује реченицом са којом ћете се лако сложити: “То је ромачина каква одавно није поклоњена српској литератури”.

Читајте. Уживајте у богатству нашег језика којим тако суверено влада Синиша Ковачевић.

Данијела Миловановић, библиотекар

Непремостива близина

Три коаутора створила су уверљиве тинејџерске ликове с емотивном зрелошћу одраслих, а ипак нису изгубили циљну групу. 

Замислите да волите некога кога никад не смете да додирнете… 

Вил је леп, паметан и неодговоран. Његов живот се врти око бунтовништва и пркошења правилима.

            Ипак, ово двоје тинејџера имају нешто заједничко: цистичну фиброзу. Обоје су свесни да су им дани одбројани и свако се бори против тога на свој начин. Стела покушава да објасни Вилу колико је важно да се придржава третмана и бори за сваки дах. Вил покушава да објасни Стели да је боље живети стварно макар и накратко него животарити годину-две дуже. Чини се да је компромис немогућ с обзиром на њихове различите природе.

            Осећања која се рађају међу њима уливају наду. Међутим, Стела и Вил морају увек да буду удаљени бар два метра због опасности од унакрсне заразе, која би била погубна за обоје. Могу ли да украду неизлечивој болести бар пола корака кад већ не могу да се дре за руке или загрле, а камоли пољубе?